СРНА И ЛАНЕ

У дубини прекрасне зелене шуме, једна млада срна  добила је  своје прво лане. Оно је било лепо, весело и умиљато и мајка га је много волела и с њим је проводила срећне дане у шуми заједно са другим животињама. Мама срна имала је једно скровиште обрасло високом травом. Тамо је често проводила време са својим ланетом и причала му многе лепе приче. Лане је највише волело причу о великим срндаћима јер је желело да и само што пре порасте и да постане снажни срндаћ. Једнога јутра срна се тргла из сна, јер ју је пробудио лавеж паса. Срна је хитро  скочила и пробудила своје лане, које је почело да бежи што брже може. Док су бежали ка дубини шуме, кренуле су за њима и неке мање  шумске животиње, али су им пси били готово за петама, а онда су шумом одјекнули пуцњи из пушака.

Срна и лане су  се страшно уплашили  и успели су  да умакну ловачким псима, а када су мало предахнули, лане упита: „Реци ми, мајко, зашто смо бежали пред тим страшним животињама?“

Мама срна одговори: „То су пси, драго дете, они живе са  људима и с њима иду у лов.  А кад ловци крену у шуму, боље је да их не чекамо, већ морамо бежати!“

„Мајко, а шта они то хоће од нас?“, упитало је лане.

„Пси помажу људима да открију плен, а то  смо  ми“, рече тужно срна  свом ланету.

 „Али, зашто мама? Зашто нас гоне?“, запиткивало је лане.

„Желе да нас улове и убију, зато морамо бежати и бити бржи и од њих“,  одговорила је мама срна.

У предвечерје тог дана, мир је поново завладао шумом, срна се вратила у шумарак са својим ланетом и тада мама срна рече:

„Кад наиђеш на неког ко нема срца и љубави, најбоље је да му се скониш с пута, драго моје дете!“

*Приче су транспоноване из народног стваралаштва и стваралаштва Јована Јовановића Змаја у савремене текстове, блиске деци, са истакнутим ауторским елементима, како би се јасно ставио акценат на поуку у причи. Најчешће су додавани елементи срећних завршетака, нарочито тамо где нису постојали. У оквиру ауторкиних истраживања представљене су најзанимљивије чињенице о појединим актерима у баснама са циљем да деца упознају народно стваралаштво на модеран и њима прихватљив начин.

Змајјована(Мирјана Петрушић)

илустрација: Нада Серафимовић