Рекордна најнижа температура забележена је у Сибиру 1974. године, где је измерен -71 степен Целзијуса

Припадници индијанског племена Квакиутл у Британској Колумбији на почетку зиме мењају своја имена у имена својих предака јер сматрају да ће их то заштитити од духова покојника који се, према веровању, враћају управо у ово доба године.

Хионофобија је страх од снега, посебно од заробљености у њему.

Према Гинисовој књизи рекорда, највећа пахуља је пала 28. јануара 1887. године у Монтани, димензија 40×20 цм. Највише снега на свету пада у граду Амори у северном делу Јапана, где сваке године снег у просеку буде висок осам метара.

Снег је падао и тамо где га нико није очекивао, од Сахаре до Хаваја, па је тако пре неколико година, због хладног фронта са Антарктика, стигао и до једног од најсувљих подручја на свету – пустиње Атакама у Чилеу.

Са неба сваке године падне један септилион пахуља, а овај број се пише са 24 нуле!

За време једне снежне олује може пасти и 39 милиона тона снега. Брзина којом пахуља путује у просеку износи око пет километара на сат.

Рекордна најнижа температура забележена је у Сибиру 1974. године, где је измерен -71 степен Целзијуса! Поред Русије, међу најхладнијим државама су и Канада, Монголија, Финска и Исланд.

Иако је Русија најхладнија земља на свету, најнижа температура је ипак забележена на Антарктику, где је на станици Восток 1983. године измерено -89 степени Целзијуса. У Јужној Дакоти је 10. јануара 1911. године дан освануо са 12 степени Целзијуса, да би за само 15 минута температура пала на -13 степени. Ово је забележено као најбржи пад температуре у историји.

илустрација: Н. Серафимовић