Путујмо и истражујмо знаменитости и блага Србије

Мошорин

„Културно рудно богатство које чувају бачки вредни паори“ –  Бранислав Букуров, српски географ и академик

Несумњиво је да су се многи питали, а сигурно се питају и данас да ли у нашој земљи постоји мање место које је дало више великана у историји, књижевности, култури, уметности, науци и спорту од војвођанског насеља које је своје место нашло поред тихе Тисе, од села Мошорина.

Монотону равницу важне европске реке Тисе, речне границе Бачке и Баната пресеца Тителски брег који се издиже са једне стране и даје потпуно другачији изглед и шарм низијском рељефу.

Пуно је разлога да се посети село Мошорин.

Са мање од три хиљаде становника током историје село је  храбро  одолевало нападима турске војске, да би касније као део хабзбуршке монархије постало део најважније војне границе.

Интересантни подаци о насељу и славне и важне личности пореклом из Мошорина:

– Чувено је по томе да је било насељено  Србима  граничарима  који су касније избегли у Русију.

– Светозар Милетић – адвокат, градоначелник Новог Сада и један од најзначајнијих и најутицајнијих српских политичара у Аустро-Угарској, вођа Срба у Војводини рођење уписује овде.

– „Златни олимпијац“ Васа Мијић, у Сиднеју 2000. године са поносом наглашава своје порекло овог прослављеног места испод Тителског брега.

– Радослав Марковић, прота и апостол спрског задругарства, истакнути писац.

– Мирни Мошоринци су између осталих, највише поносни на јединствену нашу дику – Исидору Секулић – велику српску  књижевницу и прву чланицу Српске академије наука и уметности.

– Иконостас цркве радио је ни мање ни више, него највећи сликар наших простора, Урош Предић

– У Мошорину је отворена школа још од 1730. године.

илустрација: Нада Серафимовић

Бојана Голубовић Николић