ПЧЕЛИЧИНА АУТОРКА ГОРДАНА ТИМОТИЈЕВИЋ – ДОБИТНИК НАГРАДЕ ЗА ДЕЧЈУ КЊИЖЕВНОСТ НОВОСАДСКОГ САЈМА КЊИГА

Роман за децу ПУТОВАЊЕ ПУЖА МАКСИМИЛИЈАНА, ауторке Гордане Тимотијевић, који је објавила Издавачка кућа ПЧЕЛИЦА, овогодишњи је добитник Награде за најбољу књигу у области књижевности за децу, која се додељује у оквиру Новосадског сајма књига. Судећи по ужем избору, у коме су се, поред награђене књиге Путовање пужа Максимилијана, нашле још три књиге у издању ПЧЕЛИЦЕ: Дан као наручен, аутора Душка Домановића, Мала књига о великим стварима, ауторке Марије Манојловић, и Лајка међу звездама, аутора Горана Марковића, намеће се закључак о изузетном квалитету овогодишње Пчеличине продукције која је привукла пажњу читалаца, али и стручне јавности.

Награђени роман Гордане Тимотијевић Путовање пужа Максимилијана представља дело које велича авантуристички дух, потребу за откривањем, истраживањем и спознајом света који нас окружује, али и нас самих. Гордана Тимотијевић, као осведочени познавалац природе и изузетан књижевник који довољно моћно влада стилизацијом језика у функцији преношења визуелних и аудитивних утисака шуме, ливаде, пропланка, винограда… или било ког другог природног амбијента, и у овом роману одлучила је да радњу смести у природни амбијент. Наизглед парадоксалним одабиром пужа, као бића за које се везују асоцијације спорости и ограниченог кретања, ауторка тематизује сазнајни и искуствени значај путовања. На тај начин се истиче да смисао путовања није у његовој дужини, егзотичности или трајању, већ у друштву које бирамо за путовање и жељи да сазнамо и откријемо нове ствари. 

О избору књига за Награду „Лаза Костићˮ и Награду за дечју књижевност одлучивао је жири који су чинили: Милица Вучковић, Горан Ибрајтер и Владимир Гвозден. Награде Новосадског сајма књига добитницима су уручене у четвртак, 21. марта, у 12.00 часова у Аули Новосадског сајма, на бини „Лаза Костићˮ.