ПОЕТСКО-РЕЦИТАТОРСКИ КОНКУРС „ОД ДЕТЕТА ДО ПОЕТЕ” – ЧЕТВРТИ ЦИКЛУС

На Међународни дан књиге за децу, 2. априла, почиње нови, четврти циклус Поетско-рецитаторског конкурса „Од детета до поете”, с онлајн менторским програмима, а завршава се у оквиру Дечје недеље, у октобру 2024. године. Циљ конкурса је охрабрење деце узраста од 9 до 14 година да развијају свој поетско-говорни потенцијал уз подршку два вишемесечнa онлајн професионална менторска програма. Конкурс се и ове године истовремено реализује у библиотекама широм Србије и Републике Српске, у организацији две секције Библиотекарског друштва Србије – Секције за културне и образовне програме у библиотекама и Секције за рад са децом и младима. Идејни творац и носилац конкурса је Дечје одељење Градске библиотеке у Новом Саду.

Ментори и чланови жирија у категорији „оригинална песма”биће писци за децу Виолета Јовић, Бранко Стевановић и Горан Новаков, као и књижевнице и библиотекарке Елизабета Георгиев и Јелена Калајџија.

У категорији „рецитовање” стручни ментори и жири биће Драгана Младенов (председница Клуба уметника „Бина” – КУБ), Марко Грујић (матурант, рецитатор и члан КУБ-а) и Елизабета Георгиев, књижевница и библиотекарка.

Линк за пријаву (https://cutt.ly/xw3V6VQn) налази се на сајту Градске библиотеке у Новом Саду, као и на Фејсбук и Инстаграм страницама Дечјег одељења. Пријаве треба попунити најкасније до 10. јуна.

Важне информације:

Попуњавањем онлајн упитника заинтересована деца стичу право да учествују на конкурсу и, радећи током јуна и јула с нашим менторима, еминентним песницима за децу и младе и рецитаторима, усавршавају своје таленте. Уколико с песмом дете учествује у литерарном (поетском) делу конкурса, имаће менторску подршку еминентних писаца, песника за децу. Уколико са својом песмом жели да учествује и у рецитаторском делу конкурса, такође ће имати менторску подршку професионалних рецитатора. Комплетан ток конкурса одвија се онлајн, уз консултације и преко платформе „Зум”.

1. Пријаве за конкурс отворене су од 2. априла до 10. јуна;

2. учествовати могу сва деца од 9 до 14 година;

3. теме овогодишњег конкурса су: „Триста чуда станује у мени”, „Када ме стихови пробуде” и „Поета је пета страна света”;

4. учесници пишу своју ауторску песму и снимају аудио/видео запис по жељи;

5. откуцан текст ауторске песме и њен аудио/видео запис шаљу на имејл адресу: konkurs.oddetetadopoete@gmail.com, у периоду од 1. до 31. августа.

Све информације у вези са конкурсом биће правовремено постављене на званични веб-сајт Библиотеке, као и на наше друштвене мреже.

Учесници конкурса информације ће добијати на адресу своје електронске поште.Завршна свечаност и додела признања награђеној деци – учесницима овогодишњег Поетско-рецитаторског конкурса „Од детета до поете” – одржаће се последњег дана Дечје недеље, у Градској библиотеци у Новом Саду, уз присуство ментора и представника библиотека-учесница конкурса.

Дечје одељење

Градске библиотеке у Новом Саду