Орловат – Родно место Уроша Предића

Срби из Сент Андреје и мештани старог Орловата (који се до тада звао Борлод)  основали су крајем 17. века то мало банатско село на раскрсници путева, у близини реке Тамиш. Орловат је познат и за нас веома значајан јер је ту рођен један од наших највећих сликара у историји, Урош Предић. Велики део живота је тај виртоуз, који четкицом ствара праву магију на платну, провео управо радећи у Орловату. Зато у његовим делима има много детаља који представљају не само то место већ и начин живота и људе у њему.  

Родна кућа Предићева до данас није сачувана, али ту је његова соба, као споменик културе. Дуд у дворишту његове бивше куће, сад већ стар више од једног и по века, иконостас у месној цркви, копије скица и графика у школи и споменик испред школе, упућују нас на то да Предић и даље живи у материјалном свету Орловата – где год да се окренемо.

Ретко који посетилац Орловата прође кроз то место а да не искористи прилику да види чувену Цркву Ваведења пресвете Богородице коју је пројектовао Драгиша Брашован, један од највећих српских архитеката, а осликао сам Урош Предић.

Као академски сликар, Предић је на веома занимљив начин представљао библијске ликове – користећи као инспирацију људе из свог окружења. Захваљујући чудесном споју талента, генијалности и високоморалног свештеничког порекла, осликао је величанствен иконостас, ненадмашан по вештини, али и ненаметљивој лепоти.

Будући да има веома добар географски положај, јер се налази недалеко од Зрењанина, Београда и Новог Сада, Орловат је село које има велики туристички потенцијал, а његови мештани поносни су и на своје умеће у пољопривредној производњи, као и на неговање разноврсних заната.

У славу и част нашег уваженог академика, сваке године се у Орловату организује  манифестација „Дани Уроша Предића“.

Б. Голубовић

илустрација: Нада Серафимовић