„ХВАЛА ВУКУ ЗА АЗБУКУ“ У ПОЗОРИШТУ ТЕАТРИЛО

Недеља 30.1.2022 у 11 и 12 часова, Позориште „Театрило“, Миколе Кочиша 15, Нови Сад.

Резервације су обавезне на број телефона 064 1503232

Представа „Хвала Вуку за азбуку“ је ауторски рад Цветина Аничића .Колико нам је битна реч у временима када смо некако занемели од савремене технологије говориће нам глумици кроз стихове дечијих песама. Обећавамо весело дружење са Вуком, словима, глумцима…

Представа је настала као део борбе за опстанак ћирилчног писма, јер је ћирилица стуб српског националног и културног идентитета. Она је писмо на којем су написана најважнија дела српске културе од житија Светог Саве, Немањића, преко Вука и Доситеја до Ива Андрића, касније до савремених српских писаца. До данас то писмо везује се за велики словенски свет и културу. Ћирилица је писмо које је својим укупним па и ликовним особеностима најпогодније, чак савршено за изражавање најразличитијих па и најсложенијих мисли, остварења идеја насталих на српском језику.
Ћирилица је инструмент православља.
Учење азбуке јесте један од првих корака у оспособљавању деце да читају и пишу, па су многи забринути да ли ће успети да лако савладају овај изазов: не само да морамо да научимо сва слова азбуке већ и посебан редослед по коме се јављају.
Весела представа за децу говори нам о азбуци и Вуку Стефановићу Караџићу …
Како је Вук радио на реформи азбуке?
Цела прича је прилагођена деци до 4 разреда основне школе.
Кроз представу деца добијају и рецепт за лако учење азбуке.