Драга децо и родитељи, љубитељи књиге и читања!

Драга децо и родитељи, љубитељи књиге и читања!

У данашњој рубрици желим да вам представим само нека од дела која се сматрају класичним остварењима за децу и младе. То су књиге непролазне лепоте и вредности, пуне топлине и лепе писане речи, праве оде детињству, машти, дому, љубави, важности пријатељству…

Класична дела пуна су чаролије и узбуђења због којих деца заувек заволе књигу и читање, али верујем да ће у њима уживати и сви они који се радо враћају читању вредних дела, јер она никад не застаревају.

Да ли сте их већ (про)читали?

Бранко Ћопић:  Јежева кућица

Јован Јовановић Змај: Ризница песама за децу

Милован Витезовић: Лајање на звезде

Лујза Меј Алкот: Девојчице

Френк Л. Баум: Чаробњак из Оза

Астрид Лингрен: Пипи Дуга чарапа

Ерик Салтен: Бамби

Радјард Киплинг: Књига о џунгли

Џек Лондон: Бели очњак

Додо Смит: Сто и један далматинац

Јохана Шпири: Хајди

Џејмс Метју Бари: Петар Пан

Луси Мод Монтгомери: Ен из Ејвонлија

Бранислав Нушић: Хајдуци

Михаел Енде: Бескрајна прича

Александар Алан Милн: Вини Пу

Тоне Селишкар: Дружина Сињи галеб

Хенрик Сјенкјевич: Кроз пустињу и прашуму

Памела Л. Траверс: Мери Попинс

Наравно, навела сам само делић књижевне чаролије… Недостају збирке поезије, путописи, биографије познатих личности, бајке, приче и драмски текстови и многа друга дивна дела.

Следећи пут представићу вам и нове наслове који су напречац освојили наша срца!

Представљам вам…

едицију ,,Пустоловине”

Сигурна сам да је свачије детињство обележио бар један од изузетних наслова које је Издавачка кућа ,,Креативни центар” почела да објављује пре неких двадесет година у едицији ,,Пустоловине”.

Читајући сликовнице из ове едиције, малишани ће се упознати са великанима домаће и светске књижевности за децу. Многе од њих ће касније упознати у оквиру обавезне школске лектире, али у млађем узрасту ће их свакако заволети већ при првом читању. Узбудљиви догађаји и ликови, једноставан текст и илустрације потпуно прилагођене малишанима учиниће читање ових књига правом пустоловином.

На крају сваке књиге је ,,Пустоловни додатак”, својеврстан наставак приче из пера књижевника Симеона Маринковића, који је понекад много лепши и утешнији од оригиналног као нпр. у причи ,,Врло ретка приповетка” Бране Црнчевића. Али, ни то није крај! На самом крају сваке књиге је драгоцен додатак – приче из детињства аутора, идеје за маштање и цртање..

,,Замислите, децо, једно велико море,

и у том једну велику лађу,

и на лађи два округла прозора,

и на једном прозору – принцезу Нађу”

Овако почиње чувена поема Душана Радовића ,,Замислите”.

Обавезно упознајте и Јежурка, главног јунака ,,Јежеве кућице” из пера великог Бранка Ћопића.

,,Пут око села”, ,,Шумска бајка”, ,,Зунзарина палата”, ,,Прича о ваљушку” и ,,Непослушно пиле” су наслови из богатог опуса Бране Цветковића.

Ненадмашни Добрица Ерић је представљен поемама ,,Приче из мрављег света”, ,,Свитац пшечинар и воденичар”, ,,Прича дуга три ланца из ловачког ранца и ,,Велика песма о једном малом јагњету”. Бранко Ћопић представљен је делима ,,Мјесец и његова бака” и ,,Вашар у Стрмоглавцу” , а Десанка Максимовић књигом ,,Маче у џепу”.

Од срца вам препоручујем и остале наслове из ове прекрасне едиције!

Катарина Новаковић.

Виши дипломирани библиотекар,руководилац Дечјег одељења Градске библиотеке у Новом Саду