Журка за Андерсенов рођендан са Елизабетом Георгиев и Маријом Лазаревић

Поводом Међународног дана књиге за децу, а у оквиру обележавања 145 година од оснивања прве Читаонице у Лесковцу, Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу организовала је дружење са писце Елизабетом Георгиев под називом „Журка за Андерсенов рођендан“ и отварање изложбе „Моја омиљена тетка“ аутора Марије Лазаревић.

На самом почетку догађаја испред локалне самоуправе присутнима су се обратиле заменица градоначелника Лесковца др Лидија Димитријевић и директорка Библиотеке у Лесковцу Весна Илић.

У дружењу са Елизабетом Георгиев учествовали су ученици првог разреда ОШ „Јосиф Костић“ – Миона Јовић, Мина Недељковић, Јан Лав Оксуз и Михајло Стојановић, који су уз помоћ своје учитељице Драгице Антанасијевић приредили игроказ „Пуж“. Ученице ОШ „Трајко Стаменковић“ – Таша Вуксановић, Ангелина Ивановић и Мина Стојановић казивале су стихове песама Елизабете Георгиев.

Након тога, отворена је изложба „Моја омиљена тетка“ Марије Лазаревић. Учешће у програму узели су ученици четвртог разреда ОШ „Светозар Марковић“ Андрија Момировић и Лука Костадиновић који су читали текстове из књиге „Моја омиљена тетка“ под називом „На први поглед“ и „Упознавање“. Учествовали су и ученици четвртог разреда ОШ „Коста Стаменковић“ Софија Раденковић и Михаило Стевановић који су читали текстове „Рингишпил“ и „Глобус“. Учешће су узели и ученици ОШ „Васа Пелагић“. На крају програма прочитан је текст „Закључак“.

Елизабета Георгиев је доктор библиотекарства, књижевник и преводилац. Написала је више од 20 књига за децу и младе. Добитник је више књижевних награда и признања.

Марија Лазаревић, писац за децу, аутор је књига „Моја омиљена тетка“ и „Дечак и тетка Ем враћају веру у Деда Мраза“. Одмах након рођења откривена јој је спинална мишићна дистрофија. Уз подршку града Лесковца и Дома културе Брестовац реализује пројекат „Прихвати разлике – Победи предрасуде“ чији је циљ поштовање различитости. Објавила је и бојанку „Моја омиљена тетка“, док се 2021. године појављује и друштвена игра за децу „Дружење са мојом омиљеном тетком“.

Надица Стојановић, текст и фотографије