Змај и лекарска уверења

Брзо се рашчуло у ђачким круговима да чика Јова даје лекарска уверења свим ђацима бесплатно –када је коме требало такво уверење, отишао би до Чика Јове и добио би га.

Међутим, кад су по школама Чика Јовина уверења била постала чешћа и кад су их подносили и они ученици за које су њихови учитељи поуздано знали да нису болесни, колегије се почеле бунити против тих сведочанстава.

Ја сам о томе више пута казивао са Чика Јовом и казивао му да он тиме руши и свој углед и дисциплину школску, али ми је он одговарао да му је више стало до тога да помогне ученицима да се могу поправити и постати бољи људи ако остану у школи (јер би иначе због неоправданих изостанака били истерани из школе), неголи до неких писаних прописа који не воде рачуна о томе шта се збива у душама ученичким.

И он је, може бити ређе, али ипак и даље издавао ученицима лекарска уверења.

Када је за неке ученике, за које су поднели чика-Јовина уверења, било доказано да су то време провели у кафани коцкајући се, колегија Друге београдске гимназије донесе решење да се Змајева сведочанства више не примају. Чуо је то и Чика Јова и било му је врло неугодно. Од тада је био много опрезнији у издавању лекарских уверења. (Записао М. Шевић.)

илустрација: Маша Павловић