Питагорина чаша

Физикално објашњење Питагорине чаше налази се у закону спојених посуда и хидростатичког притиска. Питагорина или Танталова чаша споља изгледа као и свака друга, али када се погледа изнутра, уочава се једна чев која је кључна за њено функчионисање. Та чев у облику је слова У, повезана је са дном чаше и досеже до висине мање од саме чаше, те се спушта до њеног дна, али не скроз до краја, већ је остављен мали отвор. Унутар цеви је каналић, како би течности коју уливамо био омогућен пролаз целом дужином. Данас се на Самосу могу купити туристичке верзије чаша, обично са натписом следеће садржине: „Предање каже да је Питагора, приликом надгледања радова на водоводном систему на Самосу око 530. п. н. е, ограничавао количину вина коју су радници пили, измисливши „чашу умерености“. Када вино превагне над избочином, чаша се у потпуности испразни, а похлепни буду кажњени.“

Историјски део

Питагора је чашу изумео за своје ученике. Њен циљ била је промоција једне од најважнијих врлина његове школе – умерености. (Остале врлине на којима се инсистирало су разборитост, праведност и храброст.) Док сипамо течност у чашу, уколико би се препунила, сав садржај би се просуо, односно исцурио кроз рупу на сталку. Како је Питагора, осим математичар, био и филозоф, израда његове чаше нема само стручно значење и примену, већ и животну поруку, а она је да у свему треба имати меру, јер ако не ценимо оно што имамо – лако можемо остати без свега.

Направите сопствену Питагорину чашу и покажите својим пријатељима трик нестајања воде!

Материјали који ће вам требати:

• пластична чаша (3)

• игла

• маказе

• савитљива сламка

• вруће лепило/пиштољ за вруће лепило

• пластични поклопац за чашу (са прорезом за сламчицу)

• вода

• прехрамбене боје (по жељи)

Корак 1

Одсеците крај сламке најближи савијању под углом од 45 степени. Затим одсеците врх са шиљасте стране. Зависно од величине ваших пластичних чаша, можда ћете хтети и да скратите сламку. Пазите да сечете крај који је најудаљенији од савијања ако скраћујете сламку.

Корак 2

Савијте сламку.

Корак 3

Помоћу игле направите малу рупу  усред дна једне од пластичних чаша. Затим га проширите маказама. Сламка би требало само да стане у рупу.

Корак 4

Гурните сламку кроз чашу тако да савијени крај сламке буде унутар чаше. Затим врућим лепилом залепите равни крај савијене стране сламке на дно пластичне чаше.

Корак 5

Окрените чашу наопако и залепите простор око сламке врућим лепилом.

Корак 6

Поставите прозирни пластични поклопац чаше на врх друге чаше.

Корак 7

Пажљиво поставите прву пластичну чашу на врх поклопца, тако да сламка прође кроз рупу на поклопцу.

Корак 8

Сада сте спремни да експериментишете са својом Питагорином чашом! Напуните трећу пластичну чашу водом и почните је уливати у горњу чашу.

Шта се догађа ако напуните чашу испод сламке?

Шта се догађа ако чашу напуните изнад сламке?

Савет

Додајте боју за храну у воду како бисте боље видели трик!

Како ово ради? Шта се догађа?

Како пунимо чашу, тако се и савијени крај сламке почиње пунити. Висина течности у чаши увек ће бити иста као висина течности у сламчици! Након што се ниво течности подигне изнад завоја сламке, течност ће потпуно исцурити. То је зато што, када се у чашу дода више течности, притисак у сламчици се повећава . Под утицајем силе Земљине теже, течност увек тежи да путује од високог притиска до ниског притиска. То омогућује гурање течности кроз сламку (подручје високог притиска) и у другу чашу (подручје ниског притиска)!

У овом огледу смо конструисали врсту сифона познату као Питагорина чаша.

Главна улога сифона је да у савијеном делу задржава воду, како би спречио улаз гасова и непријатних мириса из канализације, а истовремено омогућио пролаз воде од уливног грла сифона, повезаног на сливник, до излазног дела повезаног на канализацију, и то према закону спојених посуда. Вода која слободно тече у сифон прелази у други ток, тј. тече под хидростатичким притиском.

припремила: Максуда Муратовић

илустровала: Маша Павловић