Животињско удварање и партнерства за цео живот

Неке животиње представљају праве симболе љубави и верности. Мужјаци имају посебне ритуале којима се удварају својој лепшој половини, а када парови заснују породицу, често остају заједно док младунци не порасту, па чак и целог живота.

Пауци

Они представљају пример тоталне преданости у љубави. Кад мужјак пронађе своју сродну душу, удвара јој се плесом парења или понудом “поклона”. Постоје и други начини, а свака врста паука има своје методе којима заводи женке. Међутим, игра завођења се често завршава трагично јер женке већине врста након оплодње поједу своје удвараче.

Црни лешинари

Када се мужјаку свиди нека женка, он почиње да јој се удвара тако што кружи око ње с подигнутим вратом и гања је. Када се излегу јаја, обоје брину о њима и чувају их наизменично, а пар остаје у љубави годину дана.

Даброви

Представљају симбол верности до краја живота. Научници нису поуздано утврдили на који то тачно начин проналазе сродну душу, али када је нађу, то буде заувек.

Албатроси

Њихове везе трају годинама, а претежно се завршавају тек када једна од птица угине. Прелећу велике раздаљине, али се увек враћају тамо где им је партнер. Своју љубав показују нежним и помало шашавим ритуалом плеса.

Пингвини

Прави су узори међу животињама када је реч о љубави. Ове птице о изражавању емоција, топлини и нежности знају много више од већине животиња. Они скоро сваког дана изјављују љубав свом партнеру гласним криком да сви чују. Када угледају неког кога воле, почну да плешу да би показали колико су срећни због сусрета. Представљају пример за оданост, моногамни су и остају са једним партнером цео живот, то јест док их смрт не растави.  Заједно граде гнезда, васпитавају младунце, хране их и брину о њима.

Тамара Капларевић, биолог

илустрације: Јелена Виторовић