Животиње исказују љубав на различите начине

Неке животиње представљају праве симболе љубави и верности. Мужјаци имају посебне ритуале којима се удварају својој лепшој половини, а када парови заснују породицу, често остају заједно док младунци не порасту, па чак и целог живота.

Лабудови

Представљају симбол љубави. Своју лојалност партнеру показују тако што нагињу врат један ка другом и формирају облик срца. Цео процес удварања прате шиштање и роктање, који су мање романтични. Њихове љубавне везе у највећем броју случајева трају цео живот, заједно се селе, траже станиште и подижу младе.

Грлице

Мужјак се удвара женки која му се допада тако што бучно долеће до ње уз испуштање јасног звиждука крилима. Након тога издиже грудни кош и дозива је више пута климајући главом. Када женка почне да клима главом заједно са њим, остају очарани једно другим цео живот.

Гибони

Спадају у врсту мајмуна која има љубавне везе најсличније људима. Склони су да варају и раскидају, чак и да се више пута враћају истој женки. Међутим, ако пар остане дуже у вези, њихова љубав траје годинама, заједно гаје младунце и брину једно о другом.

Француске анђеоске рибе

Занимљиво је да ова створења увек живе, плове и лове у паровима, формирајући заједнице које трају целог живота. Уз све то, оне у пару бране своја љубавна гнезда, односно територију.

Вукови

Имају веома хармоничан и развијен породични живот. Алфа мужијак и његова женка представљају складан пар који остаје заједно док младунци не буду спремни за стварање својих породица.

Сове

Имају помало необичан и не тако романтичан стил завођења. Ако се мужјаку свиди женка, он ће јој се удварати тако што ће јој доносити мртве мишеве, уз испуштање пискутавог звука. У случају да је женка заинтересована, одговориће гласним грактањем.

Тамара Капларевић, биолог

илустрације: Јелена Виторовић