Вести из вуковарских школа

На простору деловања Заједничког већа општина Вуковар постоји 16 матичних и 10 основних школа у којима је организована настава на српском језику и ћириличком писму. Наставу на српском језику у тим школама похађа 1496 ученика од првог до осмог разреда. За све наставне предмете уџбеници су преведени на српски језик и ћириличко писмо, ауторске уџбенике имају за српски језик и књижевност, уз обавезно учење хрватског језика, четири часа седмично, а исто толико часова седмично имају српски језик. У оквиру националне групе предмета; историја, географија, музичка и ликовна култура, ученици уче 30 посто од укупног градива садржаје из националне историје, географију матичне земље, музику и ликовну културу  Републике Србије. Уз редовну наставу, ученици имају ваннаставне активности, као што су литерарна, драмска секција, спортске активности и такмичења у знању из појединих предмета. Испити на такмичењима су преведени на српски језик и ћириличко писмо. Ученици су веома марљиви, освајају прва места на школским и жупанијским такмичењима и Заједничко веће их посебно награђује за те успехе.

За ученике основних школа организована су такмичења у писању литерарних радова, сусрети на Бранковим данима код храма  Свете Петке на Доброј  води  у Вуковару. Теме су веома разнолике, а одређене су према значајним годишњицама српских писаца, јубилејима наше цркве, значајним историјским датумима српске историје. Све је усмерено на очување српског језика и писма, јачање националног идентитета, љубави према вери, традицији и култури српског народа на простору на којем живе.

Заједничко веће општина Вуковар блиско сарађује са школама у којима се настава одржава на српском језику и ћириличком писму, те кроз донацију, финансирање и суфинансирање одређених активности и програма, као што су додела школских торби, радних свески и школског прибора, организовање екскурзија, школе у природи и школе калиграфије, те додела пригодних пакетића ђацима поводом Св. Саве и Божића.

Постоји пет средњих школа у којима је комплетна настава организована на српском језику и ћириличком писму. Четири школе су у Вуковару; Гимназија, Економска, Техничка и струковна школа, као и Пољопривредна школа, која се налази у Даљу. У тим средњим школама имамо 454 ученика.

Ученици гимназије, преко пројекта према Министарства знаности и образовања  Хрватске имају своје новине већ дуже од 15 година.Ученици основних школа пишу прилоге за Бијелу пчелу и свака школа шаље радове, како литерарне тако и ликовне. Захвални смо на могућности да се наши ученици придруже и добију могућност, не само да читају Невен већ и да шаљу своје радове. Велика нам је част и задовољство да имамо прилику да сарађујемо са листом Невен који има богату историју, те смо уверени да ће ова сарадња утрти пут даљем упознавању и зближавању деце са нашег подручја са њиховим вршњацима из матичне им земље.

Заједничко веће општина Вуковар