ПИСМО НАШИХ ДРУГАРА ИЗ МОНТРЕАЛА – УПОЗНАЈТЕ ШКОЛУ СВЕТИ САВА

Драга децо,

У далекој Канади, где зима траје и по шест месеци годишње, живе неки ваши вршњаци који су пореклом из Србије. Наиме, у Монтреалу, у канадској провинцији Квебек, данас има око 5000 Срба, и одраслих и деце. Управо у том граду су Срби пре више од пола века подигли своју православну цркву посвећену „Светој Тројици” и у оквиру ње основали српску школу. Наша школа носи име Светог Саве, просветитеља.који је проповедао слогу међу људима, мудрост и скромност, оставивши нам у аманет да негујемо нашу веру и образовање где год да смо.  Сваког 27. јануара, који обележавамо њему у част, у школи организујемо часове српског језика, веронауке, фолклора и дечјег хора, а свим тим активностима  желимо да подсетимо на завештања Светог Саве: ” Где год има српско дете, венац славе нека плете”.

У Монтреалу деца углавном говоре француски и енглески језик  (у школи, у биоскопу, у граду и на игралишту). Међутим, недеља је посебан дан, јер тада ваши вршњаци имају прилику да уче и говоре српски језик, певају, играју и друже се у српској школи “Свети Сава”. То је мала оаза за децу која желе да науче језик, ћирилицу и нешто више о нашој култури и вери. На часовима веронауке деца разговарају са вероучитељем о библијским причама, хришћанским врлинама и зашто је важно да постану добри, поштени и часни људи. Затим уче молитве и традиције везане за хришћанске празнике. На часовима српског језика деца кроз игру уче да читају и пишу ћирилицу и притом се упознавају са великанима српске историје. Од 2019. године то раде на један занимљив начин – у оквиру програма “Језиковање” или ”Ковања језика” који су удруженим снагама осмислили тим школе ”Свети Сава” и библиотеке ”Стеван Јорговић” из Монтреала.

Из недеље у недељу, кроз разноврсне радионице, квизове, игре и изазове децу воде не само учитељи и професори већ и сликари, писци, научници, доктори, пилоти, библиотекари и глумци. Тако су научили слова В (виолина) и Г (гудало) од праве виолинисткиње која је неке од њих инспирисала да почну да свирају баш тај инструмент.

Недавно су започели са учењем о великанима српске историје, науке, културе и спорта, са мисијом да направе тројезични постер о свакој тој личности и направе „путујућу изложбу“. Ако желите да та изложба дође и у ваш град, ако желите да упознате ваше вршњаке из Монтреала и дружите се са њима слободно их  контактирајте на skola@svetatrojica.ca или  путем  Facebook странице Jezikovanje, Skola Sveti Sava Montreal.