ПОСТАТИ ВИДЉИВ: „Наш свет“ је наш свет

У граду на Ветерници отпочело је са радом Удружење за помоћ особама ометеним у развоју „Наш свет“.

Удружење у Лесковцу део је Удружења за подршку особама ометеним у развоју „Наша кућа“ са седиштем у Београду.

Захваљујући сарадњи са Јапаном, рециклажом паклица цигарета, Удружењe производи ручно прављени папир, погодан за употребу у различите сврхе, посебно уметничке. На основу анализа, утврђено је да картон од паклице цигарета садржи висококвалитетан материјал за производњу ручно прављеног папира.

Идеја о покретању Удружења у Лесковцу одавно постоји, али је Данијела Гашић, председница Удружења и мајка аутистичног дечака ову идеју реализовала тек крајем 2023. године, схвативши да њен син, као и многа друга деца са сметњама у развоју, након завршетка средње школе постају „невидљива“ за систем и друштво.

Удружење није дневни боравак већ радно рехабилитациони центар и има за циљ радно оспособљавање младих са сметњама у развоју и уједно наставак усавршавања њихових одређених вештина. Ово место је и центар за стварање заједнице и успостављање контаката. Ниједно дете није исто и нема исте сметње у развоју, али важно је да ради колико може, да се развија у складу са својим могућностима и да буде задовољно, због чега је подршка родитеља и заједнице кључна.

Удружење тренутно броји четири редовна и два потенцијална члана и много би им значило да им се прикључе и волонтери који би два или три сата дневно радили у Удружењу.

„Суштина свега је радно рехабилитациона терапија и центар где ће они да се друже, да имају контакт са широм друштвеном заједницом, да не губе своје дугогодишње мукотрпно стечене навике у организовању дана и притом да нешто и зараде. Сврха свега је да људи који дођу и донесу кесу паклица виде да те особе постоје, да су они способни да направе тај папир“, истиче Данијела.  Наглашава и то да им грађани Лесковца пружају велику подршку и свакодневно доносе паклице, а викендом остављају кесе са паклицама на вратима Удружења.

У току разговора са Данијелом, Лука, Уки и Иса вредно раде на припреми материјала за израду папира и цртању честитки за 8. март. Ове уникатне честитке моћи ће да се купе у њиховом Удружењу поводом обележавања Дана жена, а верујем да ћемо у будућности тек видети њихова оригинална уметничка дела.

Након овог разговора намеће се питање да ли се као цивилизовано друштво можемо потпуно ослободити предрасуда о особама са сметњама у развоју и искрено их прихватити као радно способне особе које могу итекако својим радом допринети заједници у којој живе.

Отварајући пут ка инклузији постајемо друштво у којем би свако од нас требао да допринесе томе да се реч „невидљиви“ више никада не помиње у контексту особа са сметњама у развоју.

Надица Стојановић

Фотографије: Удружење за помоћ особама ометеним у развоју „Наш свет“