Миња Субота – уметник који је обогатио дечји свет

Сигурно сте сви чули ону: „Цвеће је украс баште, лептир је украс цвета, а деца пуна маште, деца су украс света“. Или ону: „Ишли смо у Африку, да садимо паприку, знате ону жуту, фину, али љуту“. Ту су и оне добро познате песмице „Разболе се лисица“, „Телефонијада“, „Поврћијада“, „Седмица“ и многе, многе друге које је компоновао и врло често својим гласом оживео Милан Миња Субота.

Композитор, водитељ, фотограф, дипломирани инжењер електротехнике, лауреат многих награда и признања и, пре свега, стваралац бројних дела уз која су многа деца одрастала, напустио нас је заувек средином прошлог месеца. Миња Субота био је, једном речју, уметник који је живео и стварао за дечје осмехе – којих никад није фалило и који ће, захваљујући њему, остати на лицима деце и у годинама која долазе.

Поред компоновања песама наших писаца попут Љубивоја Ршумовића, Момчила Тешића, Мирослава Антића или Добрице Ерића, Миња Субота компоновао је музику и за бројне позоришне комаде који су извођени широм Србије, региона и света. Заслужан је и за покретање фестивала песама за децу „Београдско пролеће“, али и телевизијске емисије „Музички тобоган“ уз коју су одрастале бројне генерације.

„Музички тобоган“ емитовао се непрекидно пуних 18 година на Телевизији Нови Сад и представљао је праву ризницу стваралаштва за децу, највише због тога што је у њему представљено више од 150 нових композиција које су створили наши најпознатији песници и композитори. Колико је емисија била значајна говори и чињеница да су у њој гостовали најпопуларнији музички уметници бивше Југославије, попут Ђорђа Балашевића, Оливера Драгојевића, Дорис Драговић, Здравка Чолића, Бајаге и многих других. У свакој епизоди такмичили су се ученици из школа широм државе, а оно што је додатно учинило посебном ову јединствену емисију јесте то што се свакој приступало с пуним срцем и жељом да се створи нешто најбоље за децу.     

За свој изузетан допринос у корист деце света добио је посебну захвалницу УНИЦЕФ-а, док је за серију самосталних изложби фотографија на тему „Деца света“ добио престижну награду „Анастас Јовановић“.

Још једна од нити која Мињу Суботу повезује с Новим Садом су и Змајеве дечје игре, с којима је овај врсни уметник имао одличну сарадњу, а управо он је покренуо, сценирао и водио многе значајне програме на овој манифестацији. У знак захвалнсти, носилац је и Змајеве награде за изузетан допринос популаризацији књижевности за децу.

Колико је волео фотографију, доказ су и његове следеће речи: „Мени се чинило, ако то што сам пропутовао и видео не забележим мојим фото-апаратом, да сам пропустио мало богатство које ми припада а које ћу једног дана, приказујући га другима, и њима открити нешто што можда нису имали прилике да виде или запазе“. Ова реченица заиста представља „мало богатство“ које би сви требало да упијемо и да при следећем путовању не пропустимо прилику да фотографишемо нешто и то покажемо другима који нису то можда имали приликe да виде.

Осим богатог стваралаштва за децу, Миња Субота остаће упамћен и као омиљено телевизијско лице, аутор и водитељ бројних, најчешће музичких емисија, али и документарних серијала. Прве трајне снимке за Радио Београд направио је 1961. године, а као вокални солиста снимио је велики број грамофонских плоча, касета и CD-ова.

Када завршите са читањем ових редова, предлажемо вам да на Јутјубу укуцате „Миња Субота“. Верујемо да ћете уживати у добро познатим песмицама уметника који је оставио неизбрисив траг у стваралаштву за децу, а који ће да траје док има вас и нас који ћемо увек застати и осмехнути се када чујемо њихове мелодије.

Бојан Петровић