Отворена хуманитарна продајна изложба за децу лептире

Галерија „Green door“, компанија „Ars“ и удружење „Debra“ организовале су хуманитарну продајну изложбу уметничких радова за „децу лептире“ у Србији. Сав приход од продаје уметничких дела донира се за лечење Теодора Јаношевића, Огњена Бојковића, Марка Радивојше, Семре Куртановић, Алексеја Кнежевића и  Анђеле Мишић.

Сликари из свих крајева Србије, њих стотинак, одлучили су да изложбом својих уметнина скрену пажњу на ретку генетску болест која се зове булозна епидермолиза и сакупе новац за лечење деце коју због специфичности болести називају „деца лептири“.

Оболела деца свакодневно трпе болове. Повреде које имају, пликови и оштећења слична су опекотинама другог степена. Осим коже захваћена је и слузокожа тј. унутрашњи органи. Повреде једњака отежавају исхрану. Због свакодневног повређивања и рана долази до анемије и проблема са растом и развојем, заостајања за узрастом, честе су повреде ока, деформације шака и стопала, инвалидности и рака коже. Просечан животни век ове деце је само 28 година.

Међутим, појавила се прва терапија, генетски гел Vyjuvek, који може спасити животе „деци лептирима“, а за коју су потребна значајна средства.

Организаторка изложбе и уметница Ивана Манојловић, са великом преданошћу и инспирацијом, покренула је ову хуману идеју: „Кад сам чула приче о животу тих храбрих малишана, њиховим свакодневним борбама и изазовима, нисам могла да будем равнодушна. Мој уметнички израз постао је због „лептирића“ још снажнији, претварајући сликање у средство за промоцију хуманости и емпатије. Ова изложба није само галеријски догађај, већ прилика да заједно дамо свој допринос, пружимо подршку онима који се боре и подигнемо свест о њиховим изазовима“, поручила је Ивана Манојловић.

Идеја се допала власници галерије „Green door“, Ани Белановић, која је пружила неизмерну подршку овој племенитој иницијативи, уступајући свој галеријски простор да се ова акција реализује и добије свој пуни замах: „Ова изложба представља спој уметности и хуманости, где је окупљено сто уметника из различитих делова Србије који су се ујединили како би пружили подршку деци која се боре са овим тешким стањем. Њихова дела не само што одишу креативношћу и талентом већ имају и дубоку емотивну вредност, јер представљају заједничку жељу да се допринесе бољем животу ових храбрих малишана. Одушевљена сам одзивом уметника који су без устручавања понудили своје радове за ову племениту сврху“, рекла је Ана Белановић.

Овој акцији прикључио се и арт-сликар Бојан Ђорђевић: „Енергија коју су створиле уметнице је нестварно инспиративна. Наше мало, за децу је много… Поносан сам, као мушкарац, што сам део велике женске иницијативе дивних дама које мењају свет. На нама је да инспиришемо људе великог срца да куповином слика помогну дивној деци и њиховим породицама. Сигуран сам да ова чаробна сликарска екипа има потенцијал за још много хуманитарних акција”, истакао је Бојан Ђорђевић.

Изложбу можете погледати у галеријском простору „Green door“, у улици Краља Петра 61 у Београду, од 14.00 до 20.00 часова. Ко није у могућности да дође у лично у галерију, постоји могућност да се слика купи и online, тј. путем мејла: galerijagreendoor.art@gmail.com или телефона: +381631089-088.

Уколико не можете да придружите овој акцији, пошаљите СМС на 3030 са садржајем:  306 / 1254 / 1524/ 1525/1579  или СМС 123 на 2407. 

Фотографије: Јелена Павловић

Надица Стојановић,

дипломирани библиотекар Народне библиотеке „Радоје Домановић“у Лесковцу