Нови Сад – Европска престоница културе

„Култура је начин живота, а знање је моћ“

Нови Сад је 2022. године био поносни носилац титуле Европска престоница културе и у том периоду одржано је више од 4000 догађаја. Истраживања су показала да се туристи најчешће одлучују да посете војвођанску престоницу управо због културно-историјског наслеђа које се налази у самом центру, неосвојиве Петроварадинске тврђаве, али и бројних установа културе.  О томе колико је ова титула била значјана за Нови Сад и Србију, који пројекти ће наставити да живе и шта нас то очекује у 2023. години, причали смо са в.д. начелницом Градске управе за културу Новог Сада Зорицом Шијак.  

Нови Сад је током 2022. године био носилац титуле Европске престонице културе. Сад кад је година прошла, са овог становишта, какав је значај и какву тежину имала ова титула?

Нови Сад се уписао у историју као један од 60 градова који је до сада добио титулу Европска престоница културе. Та титула је сваком од њих донела вишеструку корист у сваком смислу јер представља покретачки мотор за развој културе. Значај титуле је вишеструк. Од повећања капацитета у установама културе, изградње инфраструктуре до међународне сарадње. Јер, када једном уђете у породицу градова који су носили титулу Европска престоница културе и повежете се путем пројеката са целом Европом, ви сте тада Европа. Ја бих нагласила да је пројекат Европска престоница културе, пројекат од националног значаја, али и пројекат из којег се родила идеја да у Србији сваке године један град буде национална престоница културе. Да сваке године један град у Србији добије већи буџет од Министарства културе да представи своју културу и да покаже чиме се тај крај поноси.

Одржано је више од 4000 догађаја протекле године, што је за сваку похвалу. Сматрате ли да ће неки од њих наставити да живе, да се и даље организују?

Идеја о титули не представља једнократан дах за културу; задатак и јесте да се одржи континуитет којим се реализује пројекат. Из тог разлога знамо да ће много пројеката наставити да се реализује у годинама испред нас. Као наслеђе или легат пројекта Европска престоница културе, остаће нам програмски лукови, креативни дистрикт и мрежа културних станица, у оквиру којих ће многи пројекти наставити да живе.

Шта бисте издвојили као симбол културе и културног живота Новог Сада?

Апсолутни симбол града јесте Петроварадинска тврђава са подграђем. Адаптиране фасаде у подграђу су један пројекат који је веома видљив и на који су Новосађани веома поносни, а који се десио управо захваљујући добијању титуле.

Kоји догађај или манифестацију Ви препоручујете кад с неким разговарате о дешавањима о Новом Саду?

Јако је много било манифестација у 2022. години, али као најзначајније и оне које треба посетити издвојила бих мултимедијалну изложбу у Музеју Града Новог Сада – „ Милева – Ми смо стена“ , затим Корзо, односно Каледиоскоп културе у септембру, па све концерте у Концертној дворани, Џез фестивал крајем године и, у ствари, могла бих овако све редом да их набрајам јер заиста има веома много квалитетних догађаја.

Поред културно-историјског наслеђа, наш град чува и успомену на једног од наших најбољих песника Јована Јовановића Змаја – његов „Невен“. По Вашем мишљењу, колико је овај лист значајан за нашу омладину и, уопште, дечје издаваштво у Србији?

Када нешто има традицију као Невен и кад је оснивач чувени чика Јова Змај, онда нема потребе да ја говорим колико је значајан. Невен је чувар нашег наслеђа, чувар нашег језика и његова вредност је понос Новог Сада и свих Новосађана. На нама је да га уведемо у модерне токове и приближимо младим генерацијама, како би схватили вредност знања. Као што је велики Доситеј рекао: „Књиге, браћо и сестре, а не звонци и прапорци.“ Очигледно су и наши преци имали исти проблем, а то је да објасне младима да је најбитније знање које имају.  

Након што смо се подсетили успешне 2022. године, шта нас то очекује у овој години кад је  реч о култури у Новом Саду?

Година 2023. је година у којој настављамо да радимо на великим пројектима, отворићемо још нека нова места и проширити мрежу културних станица. Већ смо започели обнову градитељског наслеђа Алмашког краја, што предствља веома обиман и значајан пројекат Града Новог Сада. Део пројеката из 2022. траје и у овој години, тако да ће бити доста тога занимљивог.

За крај, какву поруку имате за наше „Невеновце“ који читају овај интервју?

Култура је начин живота, а знање је моћ. Читајући Невен, спојили сте две корисне ствари и сигурна сам да ће мали читаоци Невена постати велики људи, који ће оставити свој траг у вечности.

Бојан Петровић

фото: 677z381_01_NOVI-SAD-FDC1