НАЈЛЕПШИ ЗМАЈЕВ ЦВЕТ

Након збирке песама „Ђулићи увеоци“, којом је у књижевности  дигао трајан споменик својој вољеној Ружи и њиховој прерано преминулој деци (Мирку, Тијани, Југу и Сави, а најпосле и Смиљки), још величанственији споменик својој и свој деци  подигао је Змај својим радом на дечјој књижевности. Он је писао о деци и за децу јер је истински волео мале грађане света и имао много разумевања за њихиве радости и жалости.

Скоро деценију  пре него што је најлепши Змајев цвет  – Невен угледао светлост дана, Змај је имао идеју о његовом настанку.

Зашто баш Невен?

Змајева вољена супруга преминула је у  Панчеву, где је и сахрањена  1872. године. Змај је обављао лекарску службу у Панчеву и ту га  је затекла смрт његове вољене Јевросиме (како пише на њеном гробу) Еуфрозине Руже Личанин.  Скрхан тугом и болом, а с обзиром на то да је пре ње умрло и њихово четворо деце и остала само мала Смиљка, често је посећивао њен гроб. Приликом једне посете затекао је Ружину вечну кућу прекривену бокорима најлепших цветова невена.  Дирнут пажњом неког непознатог житеља ове вароши, одлучио је да свом будућем листу за децу, који је он одавно замислио и савесно скупљао књижевну грађу за његов настанак, дâ име Невен; тим пре што су и тада листови за децу носили слична имена: Смиље, Босиљак… Овоме сведочи Змајев пријатељ и сарадник Милан Шевић.

Змај је једном рекао: „ …ако нам има лека, једино ће га бити у бољем и честитијем нараштају“.

Змајев цвет, наш „Невен“, настао је из превелике љубави Змајеве према свој деци као и из његовог уверења да свет  остаје честитим нараштајима, онима који долазе после нас.  Невен је био намењен малој и оној мало старијој деци, у њему је било за сваког понешто,  а били су заступљени текстови који задовољавају потребе деце како за игром, забавом и разонодом тако и за новим сазнањима.

Змај је створио овај наш Невен, да  буде „стуб језику свом“ да даје поуку и поруку, да нас научи и поучи љубави, родољубљу, вери, поштовању традиције и предака, као и уважавању различитости. Змајев Невен био је европски конципиран часопис настао  по узору на најпознатије  дечје часописе  у свету. Овај лист за децу  био је одраз свог створитеља – великог родољуба и светског путника, поштоваоца  традиције, али и човека загледаног у будућност.

Први број „Невена“ изашао је почетком јула 1880. године у штампарији Арсе Пајевића у Новом Саду.

Створен је из љубави, да никада не увене и да увек служи на част и понос онима који после нас долазе.

Јелена Допуђ

Чувар цвета Змајевог

насловна илустрација: Маша Павловић ( „Илустрована биографија Чика Јове Змаја, аутора Јелене Допуђ)