Олимп – планина богова

Олимп, један од најлепших природних украса Грчке је са својих 2917 метара надморске висине друга планина Балканског полуострва (после Мусале у Бугарској).

Магична и моћна природа Олимпске регије  показује свој превртљиви карактер – са нула степени надморске висине рељеф се постепено издиже до врха планине што узрокује изненадне промене времена. Знају Грци често рећи: „Наљутили се богови Олимпа!“ оних дана када облаци почињу убрзано да се нагомилавају, јак ветар понесе песак са плажа, а бука таласа придонесе симфонији природе егејског дела Средоземља. Све то зна да нестане само неколико сати касније. Опет је мирно, сунце сија, а палме и платани спавају. Многи би се сложили да је Егејско море једно од најлепших. Широке пешчане плаже, куће од белог кречњака и мермера, плави детаљи на фасадама који преносе плаветнило мора на копно, топло море, пријатна клима, пуно острва за истраживање у оном најпријатнијем периоду које траје око пола године амбијент су грчке обале.

Платамон

Зелени драгуљ испод Олимпа

Подножје Олимпа је право царство платана и у њему је неколико рибара пре скоро сто година одлучило да изгради свој дом који је данас порастао у право медитеранско романтично насеље – Платамон. Место је прави мали град са 1500 становника. Има своју луку, трг, главну улицу, шеталиште уз море. Целим пејзажем доминира средњевековни замак Платамон, постављен на брду уз море.

Добио је назив по платанима који су природни симбол овог дела обале и чија стабла чине највећу концентрацију у биљном свету. Читава регија Пиериа са средиштем у симпатичном градићу Катеринију,а у којој се налазе поред Платамона Лептокарија, Паралиа, Неи Пори, веома популарна грчка летовалишта чувена је и по томе што свештеници наше Српске православне цркве врше богослужења у храмовима ових места. Све се то одвија уз међусобни благослов и договор митрополита грчких и наших црквених великодостојника. Велике и радосне свечаности приређују се нарочито на дан војске Грчке који се прославља на Светог Прокопија. Тада се скупи свештенство Грчке и Србије у отвореној и прелепо украшеној у маритимном стилу капели војног кампа на вечерњој служби и то све уз војни оркестар.

Бојана Голубовић Николић

илустрација: Маша Павловић