Књижевни календар-Нушић

Сумњиво лице и одабране комедије

Бранислав Нушић, великан српске драме, у историји српске књижевности остао је упамћен по својим непролазним комедиографским остварењима у којима исмева појединце, али и читаво друштво, њихову ограниченост, глупост, похлепу, властољубље и среброљубље. Посебан квалитет његових комедија је свевремена актуелност, што значи да је успео да ухвати непролазно у људском карактеру.

Хајдуци

Узбудљива и комична прича Бранислава Нушића о згодама и незгодама седмочлане дечје дружине. На старом храсту, на обали Дунава, четвртком и недељом скупљала се група дечака, будућих хајдука: Жика Дроња, Миле Врабац, Мита Трта, Лаза Цврца, Сима Глуваћ и приповедач, на челу са снажним Чедом Брбом. Јунаци су врло различитог карактера, али оно што их спаја је одбојност према школи и склоност ка несташлуцима. Настанак њихових интересантних надимака отвара серију комичних сцена и враголастих несташлука, а њихово одметање у хајдуке и трагикомичан епилог јунаштва, увек ће вас изнова враћати на прву страницу књиге.

Аутобиографија

Бранислав Нушић је несумњиво највећи српски хумористички писац, а Аутобиографија, по мишљењу многих, његово најдуховитије дело. Од рођења, преко првог зуба, па све до женидбе, после које, како писац духовито закључује, „човек више и нема аутобиографије”, свака страница испуњена је комичним сценама пишчевог детињства и младости проведеним у Београду и Смедереву. Описујући своје несташлуке, проблеме са школом и потешкоће са школским предметима, прве, али и касније љубави, Нушић поставља високе стандарде када је хумор у питању и оставља нам дело које је од непроцењивог значаја и данас, после више од једног века од његовог настанка.