КАТАРИНИНИ ПРЕДЛОЗИ ЗА ЧИТАЊЕ – У СУСРЕТ НОВОЈ ШКОЛСКОЈ ГОДИНИ

Стивен Исерлис: ЗАШТО ЈЕ ХЕНДЛОВА ПЕРИКА ПОСКАКИВАЛА

Стивен Исерлис: ЗАШТО ЈЕ БЕТОВЕН ПРОСУО ПАПРИКАШ

Бојан Новковић: ФРИДА КАЛО: ЖИВЕО ЖИВОТ

Ивана Суботић: МИЛУТИН МИЛАНКОВИЋ

Ивана Б. Спасовић: БИЛЕ СУ ПРВЕ

Ирене Сивико и Серхио Пара: ЖЕНЕ КОЈЕ СУ ПРОМЕНИЛЕ СВЕТ

Жан Бернар Пуј: ЕНЦИКЛОПЕДИЈА ЛОШИХ ЂАКА

Невена Проле: ВЕЛИКА ИМЕНА СРПСКЕ УМЕТНОСТИ

Јелена Допуђ: ИЛУСТРОВАНА БИОГРАФИЈА ЧИКА ЈОВЕ ЗМАЈА

Бојан Хоџић Косорић: ЈОВАН ЦВИЈИЋ

Бојан Хоџић Косорић: АМЕЛИЈА ЕРХАРТ: неустрашива авијатичарка

Верујем да нешто знате и да сте у школи учили о Николи Тесли, Јосифу Панчићу, Вуку Стефановићу Караџићу, о Доситеју Обрадовићу, Леонарду да Винчију, Наполеону Бонапарти, Чарлсу Дарвину… Да ли сте можда чули за Милутина Миланковића, Стевана Мокрањца, Надежду Петровић, Исидору Петровић, Милеву Марић, Мику Аласа? Неке од ових личности су биле бунтовне, због неких су родитељи чупали косу, забринути што не уче довољно, нису међу најбољим ученицима… Иако су их у школи сматрали неталентованим, лењим, за неке области потпуно незаинтересованим, они су упркос томе својим делима обележили историју, књижевност, науку или уметност.  

На Дечјем одељењу постоје дивне књиге које на занимљив и духовит начин описују животе ових и многих других личности. Тако нам, на пример, књиге аутора Стивена Исерлиса доносе приче из живота великих композитора – Јохана Себастијана Баха, Франца Јозефа Шуберта, Петра Иљича Чајковског и многих других. У једној другој едицији, под називом Наклон женама, представљене су многе познате жене, а Фрида Кало, Роза Паркс и Амелија Ерхарт су само неке од њих. У едицији Српски великани представљено је дванаест српских великана, изузетних личности које су обележиле не само нашу културу већ су оставиле трага и у светској баштини. Ове књиге енциклопедијског типа садрже и документарну грађу, адекватне текстове и изузетне илустрације.

Сазнајте нешто више о овим и другим јединственим, невероватним личностима и о томе како су препознали своје таленте, имали снове и успели да их – трудом, вољом и љубављу – и остваре.

Срећан почетак нове школске године, много радости, склопљених пријатељстава и успеха вам желим.

Воли вас ваша библиотекарка Катарина

Рубрику приредила: Катарина Новаковић,

виша дипломирана библиотекарка, руководитељка

Дечјег одељења Градске библиотеке у Новом Саду