20 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ИЗДАВАЧКЕ КУЋЕ ПЧЕЛИЦА

Дана 15. августа навршава се 20 година од оснивања Издавачке куће Пчелица, једног од највећих издавача литературе за децу у Србији и региону.

Иако су прве радне свеске, популарне Пчелице, објављене 2000. године у оквиру тадашње Ђачке задруге ОШ „Милица Павловић” у Чачку, тек од 2003. Пчелица је започела свој издавачки лет као правно лице и израсла у велику издавачку кућу која је специјализована за објављивање књига за децу на српском језику, али с временом се проширила и на тржиште Црне Горе и Босне и Херцеговине, где сада има своја представништва. Издавачки програм Пчелице чине књиге, сликовнице, радне свеске, енциклопедије, приручници и разни дидактички материјали који покривају узраст од беба до тинејџера.

Захваљујући неговању српског језика, историје, културе и традиције, Пчелица заузима посебно место као издавач који не подилази трендовима, али је отворена према квалитетним садржајима који се нуде на тржишту књига. Пчелица и њени аутори су добитници бројних домаћих и међународних награда, као и признања за неговање и развој књижевности за децу. Учешће на бројним домаћим и међународним сајмовима резултирало је да издања Пчелице буду преведена на преко двадесет светских језика.

Колектив Пчелице ће скромно обележити јубилеј, јер свеукупне прилике у друштву и велики изазови у издаваштву намећу максимално ангажовање да се у времену најезде паметних уређаја, видео игрица, ријалити програма и разних негативних узора у окружењу, код најмлађих читалаца и даље развија љубав према књизи и помогне у стварању читалачких навика.

У част обележавања 20 година издавачке делатности, Пчелица је покренула и објављивање серијских публикација, тако да ће се на нашем тржишту, у духу најбољих светских часописа за децу, појавити два домаћа часописа, Врапчић ‒ часопис за малишане и Пчелица ‒ часопис за предшколце.

У склопу недеље обележавања јубилеја, Пчелица ће путем сајта и друштвених мрежа омогућити читаоцима специјалне попусте.

Пчелица се захваљује свим својим сарадницима: ауторима, илустраторима, дизајнерима, штампарима, дистрибутерима, а пре свих хиљадама најмлађих читалаца на подршци и верности претходних 20 година.