ИЛУСТРАТОРКА НАДА СЕРАФИМОВИЋ-ДОБИТНИЦА ПРЕСТИЖНЕ НАГРАДЕ У БРАТИСЛАВИ


Почетком октобра ове године на свечаном отварању интернационалног Бијенала у Братислави додељено је једанаест награда илустраторима за децу, међу којима је једна специјална награда дечијег жирија припала и илустраторки листа „Невен“, Нади Серафимовић.


Братислава се сматра колевком дечије литературе због чувеног Ханса Кристијана Андерсена, као и колевком сликовнице као графичке дисциплине оснивањем првог музеја илустрације за децу и првог бијенала те врсте у целом свету 1967.године. Ова манифестација са дугом традицијом изложила је преко три стотине књига из преко четрдесет земаља, а тријажом у две етапе, и то у својој држави, па затим и од стране интернационалног жирија. Осим главне изложбе, пратећи програм одвија се у још десет галерија у историјском центру овог града.
Експериментална књига без речи ове ауторке препозната је дечијим очима и душом, и то је доказ да деца имају исконску потребу за интерпретацијом слике.

Књига ,,Сањалица„ илити „Тhe Dream Book„ je прича о сновима дечака који чезне да сретне сродну душу. Инспирисана је модерном развојном психологијом детета и дневницима Карла Густава Јунга. Самоиздата је 2021.године.

Редакција листа за децу „Невен“ упућује најискреније честитке својој илустраторки и жели јој много успеха у даљем раду. Велика нам је част што је део наше редакције.

https://www.bibiana.sk/en/events/childrens-jury-biennial-illustrations-bratislava-2023