Ексери за доручак –  луди научни експеримент

Следећи пут када будете јели пахуљице,  погледајте мало боље њихове састојке. Сазнаћете да оне садрже много више од пшенице и кукуруза. Погледајте ближе и видећете да оне у себи имају и челик, метал и материјале који се користе за прављење ексера. Ово је експеримент у којем ћемо видети да ли се у нашем доручку заиста налази метал. Све што нам је потребно је магнет довољно јак да раздвоји пахуљице и метал.

Материјали:

– мала кутија пахуљица

–  нека ваша омиљена житарица (која у нутритивној таблици има наведено гвожђе)

–  магнетна плочица

 – празна флаша од воде

–  вода

Време је да помешамо гомилу пахуљица, како бисмо истражили тврдњу да у нашем доручку од пахуљица има челика. Напомињемо, за овај експеримент потребно је да уз вас буде и неко  од одраслих.

1.         Саспите садржај врећице од пахуљица у флашу са затварачем.

2.         Испуните водом 3/4 флаше. Опрезно затворите тако да у њој остане ваздух. Мешајте садржај у флаши тако што ћете је трести све док садржај не добије смеђу боју. Оставите сат времена да стоји. (Деца посебно уживају у овом кораку.)

3.         Уверите се да је флаша добро затворена.

4.         Када су житарице добро натопљене и у мањим комадима, ставите магнет на спољну страну боце како бисте привукли гвожђе унутра. Окрените бочицу тако да више течности може додирнути тачку на којој је магнет.

5.         Сада ротирајте флашицу све док вода више не буде тачно испод магнета. Полако подигните магнет да видите комаде гвожђа заглављене на флашици!

Било је невероватно пронаћи гвожђе у житарицама! Кад бих помицала магнет, комадићи гвожђа би се померали с њим. Чак су почели да се усклађују с линијама магнетног поља.

Гвожђе је минерал који је неопходан за наше тело. Налази се у свакој ћелији и користи се за стварање хемоглобина, елемента у црвеним крвним ћелијама који преноси кисеоник из плућа и транспортује га  кроз тело.

Ако немамо довољно гвожђа, наше тело ће показивати разне симптоме, укључујући недостатак енергије, отежано дисање, главобољу, раздражљивост, вртоглавицу или губитак тежине, а временом ћемо почети и да патимо од анемије због недостатка тог важног минерала.

Наше тело не може да производи гвожђе. Зато је важно да га наша уравнотежена исхрана садржи довољно, ради одржавања здравог тела. Неке житарице, попут ове коју смо овде користили, обогаћене су гвожђем. Његов висок садржај у тим производима олакшава нам да га пронађемо и потврдимо експеримент

Значи ли то да можете јести ексере за доручак? НЕ! Ово додато гвожђе је намењено  искључиво за исхрану и  различито је од оног које видите у предметима из свакодневног живота.

М.Муратовић