Архимедов завртањ

Кад занимљиви експерименти намагнетишу пажњу ученика

Архимедов завртањ је тако згодна научна лекција о једноставним стројевима! Стално користимо завртње да држимо ствари заједно, али они се такође користе за подизање и спуштање ствари. Заправо, то је нагнута равнина (рампа) омотана око цилиндра или купе.

Архимедов завртањ је пумпа за воду у облику цеви уврнуте попут завоја завртња. При окретању се вода у тој цеви диже од њеног доњег краја према горњем и цури кроз отвор најгорњег завоја. Архимедов завртањ се често током историје употребљавао за премештање воде у канале за натапање. То је један од изума који се приписује грчком мислиоцу Архимеду из 3. века пре нове ере, иако постоји и друга теорија по којој су за овај изум заслужни становници Вавилона пре Архимеда, а постоји и претпоставка да су се чувени вртови Вавилона натапали уз помоћ овог типа сисаљке. Осим тога, Архимедов завртањ је једна од првих познатихсисаљки које се спомињу.

Начин рада и употреба

Направа је једноставне конструкције, састоји се од завртња смештеног унутар цеви. Завртањ се окреће, покретан ветрењачом или снагом човека или стоке. Окретањем, течност се креће по ободу вијка према горе, све док не дође до врха, где се излива из цеви према крајњем одредишту. Пожељно је да између завртња и цеви буде што мање ваздуха, како би се смањила пропуштања из вишег у нижи ниво. Губици ће такође бити мањи ако је већа брзина окретања завртња.

Архимед је био грчки филозоф који је живео од 287. до 212. године п.н.е. Нека од открића по којима је познат су његов рад с полугама, израчунавање тачне процене броја „пи“ и коришћење завртња за подизање воде. Архимедов завртањ и данас се користи за пумпање течности, па чак и неких крутих ствари.

Сигурна сам да ћете уживати у овој једноставној демонстрацији захваљујући којој ћете схватити на који начин Архимедов завртањ подиже воду.

За оглед вам треба:

  • Посуда
  • Чаша
  • Комад ПВЦ цевицев промера oko 1,5”, дугачка око 35 cm
  • Прозирно пластично црево, унутрашњег промера 1/4 ”
  • Очишћена трака за паковање
  • Вода
  • Прехрамбена боја
  • (Такође се може користити лименка уместо ПВЦ цеви)
  1. Обмотајте прозирно црево око ПВЦ цеви и учврстите је траком. Врпца би се вероватно боље (и дуже) држала, али тада не бисте могли да видите воду у цеви!

2. Ставите мало воде у чинију и додајте неколико капи прехрамбене боје како би се вода лакше видела.

3. Затим једноставно поставите завртањ тако да доњи крај лежи у води. Ставите чашу испод његовог врха. Затим почните да окрећете цев! Вода ће се пењати кроз завртањ и исцурити у чашу!

Имајте на уму да вода остаје на доњој страни цеви. Кад окренете завртањ, он усисава мало воде, затим ваздуха, затим воде итд.

Припремила: мр.сци Максуда Муратовић

илустрација: Маша Павловић