АНИМАТОР ЈАКОВ ПОПОВ

Стварање анимираног филма је креативна игра

Јаков Попов је седамнаестогодишњак из Сремских Карловаца који се још од 2012.године бави  креирањем анимираних филмова, за шта је добио више међународних признања. Уочи интервјуа у његовом дому, који је уједно и породични “Студио ДОМ” у ком се сви чланови с радошћу и љубављу баве уметношћу, затичемо Јакова како од пластелина израђује фантастичну историјску сцену са много ситних детаља, којој ће потом удахнути живот. Од тог талентованог момка сазнали смо како настаје чаролија звана анимирани филм.

Када и како си почео да се бавиш анимацијом?

Све је почело када је у Карловачкој гимназији, где је моја мајка предавала руски језик,  гостовао аниматорски студио из Русије “Чајка-Стајка”. Они су држали радионице на којима смо правили филм на тему „Песме о Косовском боју”. Касније смо заједно урадили “Ми живимо у Новом Саду” у Културном центру Новог Сада, а потом и филм “Легенда о Божићном дрвету” који је под нашим руководством снимало педесеторо деце из Новог Сада и он је добио неколико значајних награда на фестивалима у Русији.  Путовали смо на те фестивале и упознавали људе из области анимације, па се тако продубила сарадња са руским студијима. Овај филм на којем тренутно радим је из серијала о руским светитељима, у оквиру пројекта на којем учествујемо још од 2016.године. Мој рад је посвећен великој историјској личности, руском кнезу и свецу Александру Невском.

Да ли је компликовано направити филм и ко може да се бави тиме?

То је активност која може да буде само хоби или да постане озбиљна професија. Не захтева много вештина јер је данас технологија много напредовала и има више једноставних програма помоћу којих свако својим телефоном може да направи филм. Мислим да би многа деца и млади могли да се пронађу у томе.

Које користи деца и млади имају од бављења анимацијом?

Анимирани филм пружа много могућности: да испољите свој поглед на свет, своју машту, знање и креативност, као и разне вештине. Своје радове можете да шаљете на фестивале и да потом, захваљујући својој креативности, добијете прилику да путујете, усавршавате се и дружите.

Са колико година дете може да направи свој филм?

Године нису важне, кад год неко осети потребу и жељу за тим. Ево, рецимо, мој брат Рале (Растко) је свој први филм направио са три године. Он је видео како ја то радим, покушао је сам, снимио и успео. Ми (породица) смо му после помогли уметањем музике и монтажом, али је најважније да се он током рада играо. Јер прављење филма и јесте игра, забава.

Које програме или апликације би препоручио почетницима?

Постоји много једноставних апликација на Андроид телефону које је лако савладати. Рецимо, “Flipa Clip”, који је за анимацију нечег што нацртате, или “Stop motion studio” који је за анимирање усликаних људи, предмета… После тога можете користити “In Shot” за монтажу, где убаците све што сте у неком од претходних програма урадили, па додате звук, ефекте, слова, титлове.

Ово што ти радиш је мало компликованије. Како изгледа тај цео поступак?

Да, овде има много посла. За озбиљан филм треба да се потрудите. Ја сам, на пример, више од годину дана радио на филму о Александру Невском, који траје само 7 минута. Све почиње од идеје, потом иде писање сценарија, па разрада ликова, анимација и на крају монтажа.

Ти ниси само аутор, већ и режисер својих филмова. Био си награђиван на бројним фестивалима у свету, којих има све више. Понекад на конкурсе шаљеш своје радове, а некад и оне које је твоја породица, односно “Студио ДОМ”, радила заједничким снагама. Које су ти најдраже награде?

Заиста их је много јер конкуришемо на много фестивала. Некад се такмичим са вршњацима, а понегде нема категорије за младе, али ипак освојим прво место у анимацији за све узрасте, као што је то било у Кијеву три године заредом. Донели смо у Србију награде са неких заиста великих фестивала. На пример, филм “Матронушка” који сам режирао према мотивима радова деце из Русије, освојио је Гран при на Међународном фестивалу “Свет миру” у Јарослављу, а “Престо Светог Саве”  и прву награду на Фестивалу православног филма “Покров” у Кијеву, као и на “Византфесту” у Аустралији. Такође ми је драга и 1. награда на “Бронзаном витезу” у Русији.

Честитамо ти на тим вредним признањима и желимо много успеха на будућим фестивалима, као и још много занимљивих идеја за филмове!

Хвала. Позивам све “Невеновце” да се опробају у овој лепој и забавној уметности, па да и сами почну да шаљу своје радове на такмичења. А позивам и оне који већ раде анимиране филмове да пошаљу своје радове на конкурс трећег Међународног фестивала дечјег и омладинског анимираног филма “МултиМост фест”, који Студио ДОМ организује у сарадњи с великим бројем других институција.