МултиМост фест у Новом Сад-прилика за младе ауторе анимираних филмова

ОТВОРЕН КОНКУРС ЗА АНИМАТОРЕ

У сусрет трећем Међународном фестивалу дечјег и омладинског анимираног филма „МултиМост фест”, удружење „Студио ДОМ“ (дечје-омладинске анимације) у Сремским Карловцима расписало је конкурс за пријаву ауторских анимираних филмских остварења, а своје радове заинтересовани могу послати до 15.маја. Конкурс је намењен домаћим и страним ауторима који стварају за децу и младе, као и самој деци, омладини и студентима. На конкурсу постоје четири категорије. Прву чине „анимирани филмови деце до 15 година“, другу „анимирани филмови младих од 16 до 19 година“, у трећу категорију спадају „студентски филмови”, а четврта су „филмови аутора који стварају за децу и младе”. У свакој категорији биће додељена прва, друга и трећа награда, а додељује се и један Гран при. Од ове године уводи се још једна награда, „Мој први филм“, која ће бити додељена по једна у прве три категорије. Ово је могућност за све оне који се до сада нису бавили анимацијом да направе свој први филм и пошаљу на конкурс, а у септембру могу да буду гости организатора, да учествују у богатом фестивалском програму и да од стручњака науче нешто више о прављењу анимираних филмова.

Студио ДОМ позива читаоце „Невена“ да се опробају у овој занимљивој игри. За прављење филма важна је идеја и воља, а техника се савлада лако. На интернет страници МултиМост феста (www.mmfest.rs), у рубрици Направи свој филм, могу се наћи корисни кратки видео туторијали о употреби једноставнијих програма за анимацију.

Шта је МултиМост?

Пројекат „МултиМост“ покренут је 2016. године на фестивалу „Бајке детињства“ који је реализовало удружење „Витсаида“ (из Русије) у Новом Саду. Тада је договорено да студији за дечју и омладинску анимацију из Русије са својим полазницима направе анимиране филмове на тему српских народних бајки, а студији из Србије да направе филмове на тему руских бајки.

„Дакле, Мулти-мост је осмишљен с циљем да децу у Србији заинтересује да уче руски језик, да упознају руску културу и традицију, а да у исто време децу у Русији заинтересује да упознају наш језик и културу“, објашњава нам извршна директорка ММ феста Злата Попов која је покренула ту дивну културну размену. Напомиње и да је за креативан приступ учењу језика пројекат 2019. награђен Европском језичком ознаком, која му је додељена од европског програма Еразмус+, у сарадњи са Министарством просвете Србије и другим значајним организацијама.

„Ми смо преко уметности анимације, која обједињује много различитих уметности, хтели да направимо један креативни мост између деце и омладине двеју земаља. Пошто је то било успешно, убрзо су се укључиле и друге земље – Италија и Украјина – а онда је читава прича прерасла у такмичарски фестивал који се од 2020. године одржава у Новом Саду, Сремским Карловцима и Београду, а од ове године у још 7 градова Србије“, додаје саговорница „Невена“.

На питање које су главне теме филмова и да ли ту има одређених услова за учешће на фестивалу, извршна директорка ММ феста каже: „Уз основне критеријуме које аутор мора да задовољи приликом конкурисања, најважнији услов јесте да тема рада има поруку: „Вера, нада, љубав – мудрост покретних слика“. То значи да анимирани филмови који улазе у званичну селекцију фестивала треба да говоре о позитивним људским вредностима, попут доброте, духовности, љубави, традиције, породице…Филм треба да пошаље лепу, позитивну поруку, а пошто се млади баве разним темама, концепт је такав да се у пет дана фестивала њихови филмови приказују у биоскопским салама културних центара 10 градова Србије, али и у школама, на часовима психологије, језика или веронауке, и важно је да имају едукативну сврху“.

Међународни фестивал дечје и омладинске анимације „МултиМост“ ове године биће одржан од 28.септембра до 1. октобра.

За више информација о конкурсу, посетите сајт фестивала mmfest.rs

ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ, ВЕЋ ДРУГЕ ФЕСТИВАЛСКЕ ГОДИНЕ  (2021), НА КОНКУРС ЈЕ

ПРИСТИГЛО ЧАК 1015 ФИЛМОВА ИЗ 87 ЗЕМАЉА СВЕТА!