26. Балканска смотра младих стрип аутора

Балканска смотра младих стрип аутора, 26. по реду, у организацији Школе стрипа „Никола Митровић Кокан“ у Лесковцу и Лесковачког културног центра, a уз учешће Народне библиотеке „Радоје Домановић“ и Народног музеја Лесковац, реализована је у периоду од 27. до 30. јуна 2024. године. Овогодишња смотра обухватила је 40 програма на тему стрипа, 3.121 излагача на пет изложби стрипа из 83 земље света, као и 93 госта из 16 земаља Европе и Азије. На Смотри је представљен стрип из свих 11 балканских земаља.

У петак, 28. јуна 2024. године, Балканска смотра је свечано отворена у Лесковачком културном центру. На отварању су се обратили Марко Стојановић, стрип аутор и Марија Рајковић, члан Градског већа и одборник за културу. У ЛКЦ-у отворене су изложбе стрипа „Balkans’ Best“ („Најбоље са Балкана“) и изложба Балканске смотре младих стрип аутора.

У суботу, 29. јуна, у Народној библиотеци „Радоје Домановић“ отворене су изложбе стрипа „Višegrad 4 Leskovac“ и „15 година Вековника“ на којима су се обратили Весна Илић, директорка Библиотеке, Милан Ковач, стрип аутор из Мађарске, др историјских наука Александар Узелац и Марко Стојановић, стрип аутор, док је истог дана у Народном музеју отворена изложба „Историја албанске графичке новеле“ на којој су се обратили професор са албанског Универзитета у Тирани др Шпенд Бенгу.

Поред предавања, трибина и изложби на Смотри су додељене и бројне награде и признања.

Интернационални жири у саставу: председник жирија Ласко Џуровски, стрип цртач и илустратор, Милорад Вицановић Маза, стрип цртач и илустратор и Марко Стојановић, стрип сценариста и теоретичар, доделио је следеће награде: Меморијалну плакету „Никола Митровић Кокан“ у категорији стрип цртача награду је добила Гаја Смилевска из Северне Македоније; Диплому за исту категорију добили су Михаел Бађун из Хрватске и Михајло Миљеновић из Босне и Херцеговине; Меморијалну плакету „Никола Митровић Кокан“ за илустрацију добио је Флавиу Поп из Румуније; Диплому за исту категорију добила је Јана Лауцоска из Северне Македоније и Омар Бурак Онал из Турске;  Меморијалну плакету „Никола Митровић Кокан“ за сценарио добила је Лана Дековић из Хрватске; Дипломе за исту категорију добили су Никос Ставрианос из Грчке и Војдан Андонов из Македоније; Додељена је и Меморијална плакета „Никола Митровић Кокан“ за стрип теорију, а добио ју је Лука Стојановић из Лесковца; Диплому за исту категорију добили су Ирис Бошњак из Албаније, Емилија Деспотов из Мокрина и Јана Стојановић из Лесковца.

Плакету „Никола Митровић Кокан“ за допринос српском стрипу доделио је организатор (Школа стрипа „Никола Митровић Кокан“), независно од жирија, и њу су равноправно добили Бојан Ковачевић из Инђије и Владимир Крстић Лаци из Ниша.

Жири у саставу: председник жирија Нинослав Миљковић (1958-2024), стрип цртач и карикатуриста, Предраг Станковић, стрип теоретичар и књижевник и Јурица Дикић, стрип цртач и карикатуриста, доделио је меморијалну награду „Миодраг Величковић Мивел“ за сатирични стрип Димитрису Каменосу из Грчке.

Признање „Пријатељ стрипа“, које се додељује особи ван света стрипа која је допринела деветој уметности у значајној мери, жири у саставу: председник жирија Милорад Вицановић Маза, стрип цртач и илустратор, Далибор Талајић, стрип цртач и илустратор и Мариан Миреску, стрип сценариста и теоретичар, доделио је Пии Николич из Словеније и Марини Мирковић из Врбаса.

Жири у саставу: Владимир Крстић Лаци, стрип цртач и илустратор, др Корал Илхан, стрип цртач и илустратор и Румен Чаушев, стрип цртач и илустратор доделио је  награду за допринос стрипу Балкана стрип теоретичару Додо Нитаи из Румуније.

Братски градови по стрипу – град Лесковац, Софија (Бугарска), Херцег Нови (Црна Гора) и Брашов (Румунија), доделили су следеће награде: Одсек за стрип при удружењу ликовних уметника Бугарске доделио награду за најбољу илустрацију Дамјану Гјоргијевском из Северне Македоније, а Регионални историјски музеј у Брашову награду „CAN FOR BALKANS“ за историјски стрип Никосу Далампирасу из Грчке. Херцегновски Стрип фестивал доделио је награду за најбољи групни наступ стрип радионице Клубу Комикс из Добричаа у Бугарској.

У саставу Смотре одржан је конкурс за најбољи стрип каиш у организацији Школе стрипа „Никола Митровић Кокан“, листа „Нова наша реч”, Учитељског друштва Лесковац, ОШ „Јосиф Костић” и Синдиката образовања Србије — Регионалног центра Лесковац, на који је учествовало 2.486 ученика из тридесетак градова Републике Србије, али и из Северне Македоније, Румуније, Републике Хрватске, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Русије, Јордана и Словеније. Жири у саставу: Никола Милићевић, уредник листа „Нова наша реч“ и стрип теоретичар, Александар Анђелковић, академски графичар и Марко Серафимовић, предавач у Школи стрипа, наградио је Јану Стојановић из Лесковца (категорија до 10 година), Анатанасију Атанацковић из Стајичева (категорија од 10 до 15 година) и Јану Стојановић из Лесковца (категорија од 15 до 19 година). Специјалну награду жири је доделио Микици Ђукић из Београда.

Такође, у склопу Смотре електронски часопис за децу „АКО МЕНЕ ПИТАШ…” доделио је награду „Нинослав Миљковић” за најбољег младог стрип аутора „Млада велика нада“ Таши Вуксановић и Нини Станковић из Лесковца. Студентско-информативно издавачки центар из Ниша доделио је награду Ивану Аврамовском из Македоније и Урошу Миличићу из Ниша и Закарију М. из Сједињених Америчких Држава, а издавачка кућа „Darkwood“ из Београда награду за најоригиналнији стрип доделила је Девилају Параминку из Индије и Гарију Гастонију из Индинезије.

Једна од новина Смотре је циклус изложби „Balkans’ Best“, путем којих су представљена дела неких од најцењенијих стрип аутора са Балкана.

            Балканска смотра младих стрип аутора основана је 1998. године и сматра се за најстарији стрип фестивал на Балкану.

Надица Стојановић