Мафија из пустиње Калахари

Меркати су мали сисари из породице мунгоса. Вероватно најпознатији меркат на свету јесте Тимон из Дизнијевог цртаног филма ”Краљ лав”. У филму му је најбољи пријатељ дивља свиња, али је у природи подједнако интересантан јер живи у мафији, како се назива скуп мерката.

Меркати важе за веома храбре животиње и често знају да се супроставе много јачим становницима пустиње. Тако лако можете наићи на видео-клипове мерката величине флашице воде који туку змију. Одрасли меркати чак имају отпорност на убод шкорпиона, тако да се не боје битке ни са тим предатором.

Сви меркати живе у заједницама – мафији или клану. Оно што је веома занимљиво јесте то што је вођа клана алфа женка. Она одређује дужности својим војницима.
Дан мерката изгледа тако што се после буђења сунчају неколико сати како би се припремили за лов и опоравили од хладноће пустиње током ноћи. Потом сваки меркат креће да обавља свој задатак. Формирају осматрачницу са које помно прате сва кретања на територији лова. Гледајући лево-десно и испуштајући различите звуке, меркати једни другима дају до знања да ли је безбедно наставити лов, или кретати се у одређеном смеру.

Научници сматрају да су меркати веома интелигентни сисари и да због своје памети успевају да поживе и дуже од деценије у тешким пустињским условима. Због своје величине, требало би да представљају веома лак плен птицама, али како се држе заједно и имају развијен систем борбе, њима је изразито тешко прићи.

Хране се углавном бубама и кукцима, али су у стању да поједу чак и змију, ако је поразе у сукобу. Храну деле са остатком клана у који од рођења спадају и младунци. Бебама меркатима потребно је око годину дана да потпуно нарасту и преузму улогу у мафији. Не толико дуго након рођења, они у пратњи великих мерката излазе на сунце, али и почињу да уче и посматрају понашање својих старатеља.

Нису баш пријатељски настројени према животињама друге врсте, али им не смета да у зоолошком врту деле простор са бодљикавим прасетом, које посматрају као безазленог комшију.