Кошарка

То је тимски спорт у којем се два тима од по пет играча такмиче један против другог ко ће постићи више поена. Лопта се убацује у кош, а кош вреди један поен кад је с линије слободних бацања, два приликом шутирања унутар линије и три поена када је играч ван те линије. Ако је на крају утакмице изједначен резултат, играју се продужеци.

Кошарка је први пут почела да се игра у Америци 1891. године, док је олимпијски спорт постала 1936. године. Када је настала, служила је да ученици у школи одржавају кондицију и личила је на рукомет. Име јој потиче од речи кош и лопта. Прво се играло са фудбалском лоптом, затим је уведена смеђа лопта, а касније су тражили упечатљивију боју и тако настаје наранџаста.

Прва кошаркашка лопта у Србију је стигла 1923. године из Америке. Може да се игра такмичарски и рекреативно. Постоји сат, табла за исписивање резултата, стрелице за посед лопте и сирена. Што се тиче дресова, то су углавном шортсеви и мајице без рукава.

Тимови могу неограничено да обављају замене, обе екипе имају тренера који је све време уз терен и говори играчима шта да раде. У Европи се играју четири четвртине од по десет минута, а у Америци оне трају дванаест. Најјача лига на свету је управо америчка, позната као НБА.

Постоји главни судија, два помоћника и судија за столом који води рачуна о времену, стрелцима, личним грешкама играча… Лична грешка је када физички ометате играча на начин на који не смете. Кошаркашу или тренеру који се не понаша спортски, свађа се и слично, може се доделити техничка грешка. Међу играчима, разликују се плејмејкер, крило, бек, крилни центар и центар.   

Србија је позната као земља кошарке. Годинама су наши репрезентативци доносили медаље и били најбољи у својим клубовима широм света. Њихова имена позната су од Кине до Америке, а наш најпознатији кошаркаш тренутно је Никола Јокић који игра за Денвер у Америци. Осим Јокића, деци су данас узор и Милош Теодосић, који је капитен наше репрезентације и увек има неког “кеца у рукаву”, али и Василије Мицић, који је претходне године био МВП Евролиге, најбољег европског кошаркашког такмичења.