ШАРЕНО МЛЕКО

Област: хемија

Узраст: 8+

Година изведбе: 2010.

Извео: Департман за хемију, биохемију и заштиту животне средине, Природно-математички факултет, Универзитет у Новом Саду (координатор др Марија Лесјак)

Потребни састојци:

  • дубоки тањир
  • млеко (2,8% млечне масти)
  • боје за храну (црвена, жута, зелена, плава)
  • детерџент за судове
  • чаша
  • штапић за уши

ЕКСПЕРИМЕНТ:

Сипати млеко у тањир. На средину тањира с млеком додати по пет капи различитих боја за храну. Детерџент за судове сипати на дно чаше. Уронити штапић за уши у детерџент и потом га ставити у центар тањира с млеком и тако га држати 10-15 секунди. Поновити радњу са штапићем на више места у тањиру.

ШТА СЕ ДЕШАВА:

Млеко се састоји од воде, протеина, масти, витамина и минерала. Протеини и масти су осетљиви на промене поларности млека. Поларност је особина да код неких молекула, иако су електронеутрални по укупном наелектрисању, долази до прерасподеле електрона између атома унутар молекула, тако да један део  молекула постаје више електронегативан, а други више електропозитиван, тј. молекул има биполаран карактер. Тако и детерџент за судове има специфична биполарна својства – има поларан део молекула који се раствара у води и протеинима (хидрофилан део). Када се штапић за уши са детерџентом урони у млеко, хидрофилни део молекула детерџента тера молекуле масти од себе, док привлачи молекуле протеина ка себи. У исто време, хидрофобан део молекула детерџента изазива супротну реакцију. Шарено млеко због тога настаје разливањем нанетих боја као последица “јурњаве” молекула детерџента, протеина и масти.