Војни музеј, чувар историје шармантног Беча на лепом плавом Дунаву

На само километар од дворца  Белведере, непроцењивог бисера Беча и читаве Аустрије, смештена је једна од најбоље чуваних бечких тајни – Арсенал. Иначе, арсенал је уопштени назив за складиште оружја и овај објекат је својевремено био само то, али је временом постао и  један од најзначајнијих туристичких локалитета, којим се Бечлије веома поносе.

 У музеју могу да се виде експонати из богате историје аустријске војске, почев од 17. века, при чему је за нас, као и за свет, посебно занимљив аутомобил у којем се надвојвода Франц Фердинанд био када је на њега извршен атентат у Сарајеву.

Војно-историјски музеј и већи део Арсенала посебно привлаче својом занимљивом архитектуром. Наиме, реч је о мешавини византијског стила и готике, што неодољиво подсећа на неке арапске грађевине на Пиринејском полуострву. Све је то украшено околним зеленилом које се савршено уклапа у романтичну архитектуру Арсенала.

Осим што се налази у једној од најлепших бечких четврти, Ландштрасе,  Арсенал је посебан и занимљив и по томе што је управо на том месту наш Вук Караџић, у доба цветања наше културе и писмености, упознао своју драгу супругу и вечиту инспирацију Ану.

Б. Г. Николић

илустрација: Нада Серафимовић