У НСДКЦ-у ОТВОРЕНА ГОСТУЈУЋА ИЗЛОЖБА КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ – ДЕВЕТИ МИНИЈАТУРНИ БИЈЕНАЛЕ

Уметност минијатуре је уметност малог формата. Мали формат је формат нашег длана, а за већину то значи до 10 центиметара. Величина дечјег длана је још мања. Деца овај „велики“ свет  сваки дан „смањују“ да би га себи приближили и тако смањеног га боље упознали и испитали. На тај длан таман стаје неки аутић, камиончић, луткица или шерпица…

Без искуства, без памћења и знања, деца „пипају“ очима, сирово бележе у материјалу и, без нарочитог занимања за форму, често проналазе суштину. Та суштина је узбудљива јер она долази од оних који су на почетку откривања, који су још увек радознали и зачуђени, слободни и невини. Њихови радови су нам као такви драгоцени – враћају нам сећање на сопствено детињство, сећање на почетак, доба када смо били најближи себи.

Пред вама није никакво чудо, пред вама је 9. Минијатурни бијенале, манифестација по свему нарочита и посебна. Нарочита је по томе што већ петнаест година неуморно траје.

Изложбу чине ликовна остварења деце и младих, пристиглих по ликовном конкурсу за ученике основних и средњих школа у Горњем Милановцу са гостима на тему минијатура.

Изложби је претходила и ликовна радионица минијатуре на којој су учествовала деца из припремне групе ПУ „Радосно детињство“, из вртића „Вилењак“, са својим васпитачицама: Миленом Перић, Душанком Мишковић и Марицом Мирић.

Радионица је одржана у атељеу Новосадског дечијег културног центра, с почетком у 11.30, а водили су је Небојша Гојковић, Нeвена Чаворовић (КЦ Горњи Милановац), Јелена Тишма (стручни сарадник за ликовно ПУ „Радосно детињство“) и Љубица Танкосић (ликовни уредник НСДКЦ-а). Ликовни радови настали на овој радионици придодати су гостујућој изложби, те након изложбе у нашем Центру настављају путовање по градовима Србије.

Изложба је отворена  у петак, 2. 9. 2022. од 18 часова, а посетиоци ће моћи да је погледају до 6. 10. 2022. године, сваког радног дана од 8  до 16 часова у Новосадском дечијем културном центру (Радничка 20, на првом спрату).