Стваралаштвo ЗА ДЕЦУ ДРАГУТИНА БЕГА  (Илок, 1953 – Бачка Паланка, 2023)

Чича-мича и  није готова прича

Недавно нас је напустио наш драги песник и велики пријатељ деце – књижевник Драгутин Бег. Дуги низ година био је сарадник часописа „Невен“ и „Мали Невен“ у којима су објављиване његове бајке, песме, скечеви, игрокази, водиље, скаске, једночинке и бурлеске, као и драмице о бонтону. Писао је за децу и одрасле: поезију, прозу, драме. Такође је компоновао, писао сценарије, режирао, израђивао осмосмерке, пентаграме и премештаљке на теме из наставе.Његова дела су преведена на 13 светских језика, за шта су заслужни др Радоје Татић, др Љубиша Рајић, др Срђан Зековић, мр Зора Крстић и други.

У својој првој збирци песама за децу „Приче и бајке Чича-Миче“ (1993) представио је најмлађој публици лик Чича-Миче (који је илустровао сликар Жељко Дрљача), а чувени Перо Зубац описао их је као „духовите, играве, сликовите и приче приступачне малом важном читатељу књиге“. Уследило је допуњено издање „Нове приче Чича-Миче“ (1994), а потом и „Чича-Мича путник“ (1997). На стихове Драгутина Бега, Ференц Ковач је компоновао велики број песама за децу које су изведене на бројним музичким фестивалима. Круна дугогодишње сарадње и заједничког ангажмана Бега и Ковача био је наступ на престижном италијанском фестивалу Zechino d’ oro у Болоњи (2003) с песмом „На Северном полу / Бруно“.

Бег је остварио значајну сарадњу са дечјим хором „Звончићи“ и музичко-плесним театром „Искрице“. Такође, писао је сценарио и режирао емисију за децу „Тајм-аут“ на ТВ каналу „Ласта“ (Бачка Паланка) и Радио-телевизији Војводине (2002). Био је редован гост, учесник и пријатељ деце у оквиру бројних фестивала, међу којима понајвише Фестивала еколошког позоришта за децу и младе у Бачкој Паланци (ФЕП).

Највише посвећен стваралаштву за децу, Драгутин Бег објављује књиге „Звоно као спас“ (2000)и„Заклетва ђачка“ (2002), поново у оквиру пројекта о лику Чича-Миче, са нотним записима и бојанкама, у којем је и даље ангажован композитор Ференц Ковач. Након ових збирки песама уследио је низ прозних текстова и бајки за децу „Чудотворни спреј“ (2002),едукативно-истраживачки и аутобиографски романи „Пећина у срцу града“ (2006), „Виолиниста“ (2009), „Новчић краља Драгутина“ (2010), „Раштимовани оркестар“ (2012), „Ноћне птице“ (2016), „Јоана Ритиг“ (2018) и „Журка у школи“ (2018).

У књизи „Славни јунак Чича-Мича“ (2019) Бег поново промовише карактеристичан и занимљив приступ „одбачене насилности“ Чича-Миче, о којој је писао и др Небојша Кузмановић у осврту на стваралаштво Драгутина Бега: „О вредности и значају појаве Чича-Миче за нашу дечју уметност не говоре само његови наступи на музичким фестивалима и јављања са телевизијских екрана већ и Чича-Мичина гостовања и разговори са децом у вртићима и забавиштима Новог Сада, Сремске Каменице, Бачке Паланке, са децом која Чича-Мичу препознају као лик раван Попају, Микију Маусу, мачку Тоши (…), мада за разлику од њих Чича-Мича све проблеме решава причом“(„Дневник“, 1998). Лик Чича-Миче и Бегове занимљиве, снажне и поучне песме и романи сваког читаоца чине племенитијим, чистијим, духовнијим, бољим.

Драгутин Бег је био редован члан Друштва књижевника Војводине и Матице српске. Добитник је бројних признања и похвала, међу којима је и награда за животно дело које му је 2022. године уручио Књижевни клуб „Дис“ из Бачке Паланке. Међутим, Бегу је највреднија награда био дечји осмех као и озарена лица најмлађих читалаца и публике, који имају задатак да шире доброту и племенитост, док наш драги песник исписује стихове у Царству Небеском и анђелима прича о Чичи-Мичи и некој новој причи. Слава му и хвала за све – за књиге, стихове, добро срце, храброст, а пре свега за љубав и веру у дете и човека.

мср Љиљана Ћумура

Друштво чланова Матице српске – Бачка Паланка