Школа српског језика СПКД „Просвјета“ у Тузли

ДОБРИ ЉУДИ, ДОБРА ДЕЛА на делу

Школа српског језика СПКД „Просвјета“ у Тузли желећи да сећања на племенита дела добротвора сачувају од заборава, и ове године је организовала манифестацију „Добри људи, добра дела“ на којој је учествовало тридесетак основних школа из региона. Представљена су њихова добра дела, хуманост на делу, а што би требало да буде пример другима да се покрену, удруже и помогну.

У сусрет јубилеју СПКД „Просвјета“, 120 година од оснивања, подсетили су се имена добрих људи, који су подржавали и подстицали рад Друштва. Они су својим добрим делима помогли младим студентима да заврше школовање, помагали различите установе, оснивали или помагали оснивање библиотека и читаоница, својим личним утицајем и материјалном потпором дали су много за културни и просветни напредак свога народа.

Светле примере великих добротвора настављају и нове генерације, свако колико може. Деца следе примере својих учитеља и тако дивни круг доброте и љубави траје.

Дан рођења човека коме су многи изражавали благодарност за оно што су постали одабран је за дан одржавања манифестације. Љубомир Крсмановић рођен је у Брчком, 14. фебруара 1856. Човек чији ће живот бити испуњен добрим и племенитим делима, родољубљем, великом жељом да помогне роду.

„Роду се најбоље одужује човек, кад га љуби искрено и ради за њ не само речју но и делом.“ (Љ. Крсмановић)

Мајка великог српског родољуба и добротвора Љубе Крсмановића рођена око 1830. у Тузли.

„Дом родитељски најбоља је школа за живот, а мајка најпозванији учитељ.“ (Петра Крсмановић)