Реализован 5. Фестивал дечјег стваралаштва – „Уметник из школске клупе“

Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу је у оквиру 5. Фестивала дечјег стваралаштва „Уметник из школске клупе“ реализовала бројне културно-образовне активности. Реализована су три конкурса литерарни, ликовни и видео-конкурс (трејлер) о омиљеној књизи на тему „Још увек сам дете“. На конкурсе је пристигао велики број радова из Републике Србије и држава у окружењу. На сва три конкурса пристигло је око 1.000 радова. Деца и млади су кроз свој уметнички израз показала велико интересовање за Фестивал и у њему нашла подстрек за исказивање своје креативности у домену писане речи, ликовног и драмског израза. Одлуку о награђенима донео је стручни жири. Одржанo je седам радионицa у матичној установи и свим огранцима Библиотеке на тему ,,Ослушни уметност – апстракција“ и „Мејкерспејс библиотечки караван идеја“.

У оквиру Фестивала реализована је и активност „Дружење са писцима“. У програму је учествовало 300 ученика лесковачких основних школа, а са њима су се дружили писци Марија Лазаревић, Стефан Митић и Дејан Алексић.

На Дечјем одељењу Библиотеке отворена је изложба награђених ликовних радова. На отварању изложбе обратила се Весна Илић, директор Библиотеке и присутној награђеној деци уручила награде.

У изложбеном простору на отвореном приређена је изложба публикација и каталога са претходних Фестивала, а кроз изложене постере представљене су фотографије настале на претходна четири Фестивала.

Од свих пристиглих ликовних радова биће израђен елекронски каталог, од награђених ликовних радова биће израђен штампани каталог, а изабрани радови, који су изложени на Дечјем одељењу, наћи ће се у штампаној публикацији; од свих пристиглих трејлера биће монтиран филм, док ће избор литерарних радова бити штампан у публикацији.

Све активности могу се погледати на сајту Фестивала, на линку https://umetnikizskolskeklupe.rs/.

Пети Фестивал дечјег стваралаштва „Уметник из школске клупе“ организован је уз подршку Министарства културе Републике Србије, града Лесковца и компаније „Дунав осигурање“.

Надица Стојановић

Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу

Деца

Деца су, кажу, украс света!

А зашто онда тати смета

кад се играм и скачем?

Боље је то него да плачем!

И зашто грди чика

кад се играмо ја и Мика

и кад вичемо гласно

и онда кад је касно?

Деца су таква, тата!

Деца су таква, чико!

И није крив мој бата

што се игра оволико!

Кад порастемо једног дана

остаће лопта сама

И више нико, али нико

неће да трчи оволико!

Прва награда

Михајло Митровић  IV/13

ОШ ,,Јастребачки партизани“

Доња Рaсовача, Мерошина