СМЕДЕРЕВО

„Ој, Смедерево, граде од старина,

лепо те је градила Јерина

све су твоје куле од камена

саграђене у стара времена“

Древна капија Дунава, римски војни пут, граница Великог Римског царства, виногради и средњoвековна тврђава, као и зачеље зелене Шумадије, симболи су једног од најзначајнијих градова на „европској воденој жили“ у нашој земљи,  историјског и привредног центра  – Смедерева.

Када се спомене Смедерево, прва асоцијација је величанствена тврђава. Ова истакнута грађевина настала је у 15. веку као једна од највећих средњовековних тврђава у Европи. Одређени период био је и српска престоница. Један је од најзначајнијих индустријских центара, као „град железа“.

ЗАНИМЉИВОСТИ О СМЕДЕРЕВУ

* Двор деспота Ђурђа Бранковића био је застакљен чувеним стаклом које је донесено с венецијанског острва Мурано.

* „Карађорђев дуд“,  који и данас поносно стоји у центру града, чувен је по томе што је испод њега тадашњи турски заповедник града Диздар Мухарем Гуша предао кључеве града Вожду Карађорђу Петровићу 8. новембра 1805. и тако симболично прогласио Смедерево, по други пут у историји, за престоницу Србије. Такође је и ботанички раритет јер је стар више од  300 година.

* Уз олтар цркве Успења пресвете Богородице налази се гроб Димитрија Давидовића  – „оца српског новинарства“.

* Смедеревско виногорје има традицију дугу 1700 година, која датира од III века нове ере, када је Римски цар Гај Аурелије засадио прве винограде у овом делу Србије.

* У географском смислу, Смедерево је уједно
и подунавски и шумадијски и поморавски град.

Бојана Голубовић Николић, професор географије