Препарандија у Сомбору

Светске грађевине од културног значаја

Препарандија је  велелепно здање Српске учитељске школе, задужбина  је Георгија Бранковића, а смештена је у самом центру Сомбора. Зграда представља непокретно културно добро, а од 1895. проглашена је за споменик културе од великог значаја.
Подигнута је за наставу мушких одељења Српске учитељске школе. Неоренесансни стил, који одликује њену архитектуру,  представља репрезентативан пример грађевинарства 19. века у Сомбору.

У  Препарандији је најчувенији школски музеј чија је поставка садржала бројна вредна изворна документа, раритетна издања старих рукописних и штампаних књига, затим уџбенике, фотографије, портрете знаменитих наставника и ђака, признања и друге вредне експонате по којима је био јединствен у Србији. Поставка Музеја садржала је више од 300 експоната, од којих су најчувенија дела Доситеја Обрадовића и Вука Караџића.

Као посебна драгоценост збирке старих и ретких књига, био је изложен примерак „Мирослављевог јеванђеља“  у издању краља Србије Александра Обреновића, који је он лично поклонио Српској учитељској школи.

Занимљиво је напоменути да је наша књижевница Исидора Секулић, након Новог Сада,  своје школовање наставила  управо у Српској препарандији у Сомбору, која је за време аустроугарске империје била један од пет најважнијих центара просвете, културе и духовности у Србији

 Георгије Бранковић (1830-1907) рођен је у Кулпину, а школовао се у Сенти, Старом Врбасу и Сремским Карловцима, где је био један од најбољих ученика богословске школе. Убрзо га је епископ српски Платон Атанацковић зађаконио, а онда и поставио за сомборског пароха и протопрезвитера. Будући да је био најврснији члан црквене и градске општине, као и бачке жупаније, Земаљски сабор у Темишвару га је 1862. наградио местом управитеља Српске учитељске школе. Након деценија посвећености богослужењу и добробити целокупне заједнице, 1890. постао је и архиепископ карловачки, митрополит и епископ српски, а само пет година касније подарио је учитељској школи нови дом, подигнут у  дворишту тадашње црквене општине у Сомбору.

ЗАНИМЉИВОСТ:

Епископ српски Георгије  био је први тајни саветник аустроугарског цара Франца Јозефа I, витез Великог крста Леополдовог реда, носилац царског ордена Гвоздене круне првог степена, као и српских Ордена белог орла и Св. Саве првог степена и кнежевског црногорског Даниловог ордена првог степена. Био је и члан угарског Горњег дома и хрватског Земаљског сабора, почасни грађанин Сомбора и Сремских Карловаца и један од највећих добротвора које је српски народ имао.

Бојана Голубовић Николић,професор географије

илустрација: Нада Серафимовић