Посета Стражилову и фрушкогорским светињама

У сусрет обележавању Дана школе, ученици Основне школе Бршадин, која се налази надомак Вуковара у Републици Хрватској, заједно са радним колективом, првог петка у јуну провели су предиван дан на излету у Нови Сад и Сремске Карловце. Док су се након недугог пута кратко задржали у обиласку Петроварадинске тврђаве и с ње уживали у уобичајено предивном погледу ка Новом Саду, у оближњим Сремским Карловцима домаћи водичи већ су их спремно чекали да им покажу најзнаменитије лепоте ове варошице.

Мала школа великог срца, чији ђаци и колектив су стали у један повећи аутобус, упознала је најпре, не само архитектонски већ и духовно, велику Карловачку гимназију, где су обишли чувену библиотеку и свечану салу, вођени занимљивом и поучном нарацијом једне гимназијалке која је, премда нешто старија од бршадинских ученика, показала висок ниво способности и знања на којима би јој позавидели бројни туристички водичи. Уследио је обилазак Саборне цркве Светог Николе и Патријаршијског двора, а на самом крају шетње по центру Карловаца посетили су и Српску православну богословију Светог Арсенија.

Последња станица путовања био је незаобилазан локалитет – брдо Стражилово. Поред посете гробу чувеног песника Бранка Радичевића, који Србе вуковарског краја својим боравцима у непосредној близини вуковарске светиње „Добре воде“ веже са Сремским Карловцима, дивно време у остатку дана искоришћено је за ручак у оближњем ресторану и за кратку рекреацију пре поласка кући.

Већини ученика, као и многим запосленицима школе, био је ово први сусрет са тим знаменитим градићем подно Фрушке горе и свакако незаборавно искуство које је код многих колега и ученика приликом поласка изазвало уздахе и подстакло спонтану изјаву: „Доћи ћемо опет“.