Палата грофова

Колевка краљевске изложбе

Смештен у чувеном Западном Лондону, Ерлс Корт (Палата грофова) био је, у историјски важном периоду, центар импресивних светских изложби.

Данас говоримо о модерном и ужурбаном делу града који и даље красе веома значајни локалитети из доба старе Енглеске.

Тако, на пример, Кенсингтон парк представља империјални понос, као један од осам највећих краљевских паркова  у престоници Уједињеног Краљевства. Недалеко од парка је и Полицијски музеј, права реткост у свету, али то и није толико необично за Британце пошто  нам је свима познато да се њихова полиција истиче по својим униформама, аутомобилима и на крају, наравно, манирима. Кад погледате све те експонате, уопште вас не зачуди  чињеница да је идеја о Џејмсу Бонду настала управо у тој земљи.

Читав низ најотменијих, луксузних кућа са викторијанским фасадама пружа се низ улицу Кенсингтон, у којој су свој дом нашла велика имена из света спорта и политике, као и   бројне племићке породице. Енглески симбол лепоте и грациозности, принцеза Дајана, такође је живела у палати у овом делу велеграда.

„Висећи вртови Кенсингтона“, илити клубови са баштама, шопинг центри, пабови, музеји и бројне  галерије, а за страствене љубитеље фудбала и стадион енглеског прволигаша „Челзија“, незаобилазне су туристичке дестинације за посетиоце из свих делова света.

Због изузетног трага који је оставила у  светској историји уметности, али због тога што смо поносни на дела наших славних сународника, морамо да истакнемо да је давне 1907. године баш на овом месту одржана величанствена „Српска изложба“,  на којој су представљена дела Уроша Предића.

Бојана Голубовић Николић, професор географије