Одржана хуманитарна продајна изложба „Заједно за децу лептире“

Током октобра месеца 2023. године „деца лептири”, храбри малишани који болују од булозне епидермолизе, били су инспирација великом броју уметника који су својом креативношћу желели да допринесу прикупљању финансијских средстава за бригу и лечење ове деце, чија је кожа танка и осетљива попут лептирових крила. Булозна епидермолиза је ретко наследно обољење коже, са болним ранама сличним опекотинама, које тешко зарастају и имају бројне последице на целокупно здравље и живот оболелог.

Поводом Међународног дана оболелих од булозне епидермолизе, 31. октобра 2023. године, одржана је хуманитарна продајна изложба под називом „Заједно за децу лептире“, у организацији компаније „ARS“, у „Mercator“ центру на Новом Београду. Идејни творац изложбе Бојана Дејовић, уметник из Београда. Поред изложбе уметничких слика и других уметнина одржана је и бесплатна сликарска радионица за децу, док су уметници из групе „The Gliterology“, бојама, шљокицама и цирконима, осликавали лица посетилаца и учесника.

Изложбу је чинило више од сто уметничких дела која су рађена разним техникама акварелом, акрилом, уљем на платну уметника и хобиста из Ужица, Београда, Лесковца и из других места у Србији. Деца су учествовала на сликарској радионици на којој су израдила ликовне радове, који су потом продати на изложби.

Продајом уметнина прикупљено је укупно 154.780,00 динара, док су непродати уметнички радови поклоњени Удружењу за булозну епидермолизу „Debra“ у Београду, који ће наставити са даљом продајом ових радова.

Надица Стојановић, дипл. библиотекар на Одељењу књижевно-образовних програма и издаваштва

Народне библиотеке „Радоје Домановић“ у Лесковцу