Од грожђа до кромпира – овако се слави Нова година широм планете

Ускоро нам се ближи тај један дан у години када са најдражим људима чекамо поноћ и одбројавамо добро познато „10, 9, 8, 7“ па све до „3, 2, 1“ и на крају размењујемо „Срећна Нова година“. Како год славили, ово одборјавање саставни је део преласка из једне у другу годину и кад год током године чујемо то одбројавање, неминовно је да не помислимо или изговоримо добро познату честитку из претходне реченице.

Како то обично бива са прославама, тако се и Нова година различито обележава широм света. Ово је неколико занимљивих начина како се све улази у нову годину.

  1. Шпанци годину отварају уз грожђе

Једна од битних намирница у Шпанији свако је грожђе које бројне породице гаје како би од њега правили различите врсте вина. Поред ове намене, саставни је део и исхране, али и шпанске традиције која корене вуче с краја 19. века. Кад у поноћ 1. јануара, сат крене да откуцава 12 пута, Шпанци и Шпанкиње не изговарају одмах честитку са почетка текста, него се труде да поједу 12 комада грожђа и то све до последњег откуцаја сата. Ако то успеју, верује се да ће имати среће у наредних 12 месеци.

  • Данци почињу са разбијањем шољица за кафу

Како би пожелели много среће породици или пријатељима, Данци на улазна врата бацају старе шољице за кафу, тањириће и остале порцеланске предмете које су им се током одлазеће године поломили. Традиција каже, што више поломљених предмета буде, то ће боља нова година бити.

  • Колумбијци извлаче кромпир испод кревета

„Agüero“ је назив једног новогодишњег обичаја који се специфичан за Колумбију. Последњег дана децембра испод кревета сваког члана породице поставља се по три кромпира – један огуљени, један који није и последњи који је делимично огуљен. Када откуца поноћ и обаве се честитке, сваки члан оде до свог кревета и са затвореним очима извлачи само један кромпир. У зависности од избора, могу очекивати срећу, финансијску мозгалицу или по мало од свега.

  • Јапанска традиција с топлим нудлама

У Јапану се традиционално у Нову годину улази са чинијом топлих „soba“ нудли које су направљене од хељдиног и пшеничног брашна. С обзиром на то да су резанци дуги, танки и чврсти, али се лако једу, верује се како се њиховим конзумирањем буквално одваја од старе године. Овај обичај датира из 12. века и уско је повезан са будистичким храмовима у којима су се нудлама хранили мање имућни људи.

  • Јануарско прескакање таласа у Бразилу

Док се дочек Нове године на северној хемифери Земље обично дешава у годишњем добу названом зима, јужна хемисфера је навикла да то чини лети. Због високих температура, становници Бразила који живе близу обале са Атланским океаном, навикли су да одмах након поноћи прескачу таласе. Наиме, обучени у бело, што симболизује чистоћу, одлазе до плаже и труде се да прескоче седам таласа док замишљају седам жеља.

  • Филипинци бучно у Нову годину

Један од обичаја на Филипинима налаже стварање огромне буке. Како би то што боље направили, тамошње становништво користи разне справице, сирене и гласну музику како би бука била што јача. Како се сматра, бука ће помоћи да се отера било какав баксуз. Други обичај везује се за воће, где се на гозбеном столу Филипинаца мора наћи 12 различитих врста округлог воћа, попут јабука или мандарина, за које се верује да представљају просперит јер обликом подсећају на новчиће.

Ово је само један мали сегмент како се то слави Нова година широм планете Земље, а вама препоручујемо да покушате да направите неки свој ритуал који ћете са својим најдражима из године у годину понављати. Тај мали ритуал сигурно ће константо измамљивати осмехе на вашим лицима док будете ишчекивали следеће новогодишње славље.

Бојана Голубовић

илустрација: Јелена Виторовић