„Невенова  савремена даштања илити упознајте  Невенову андроид апликација“

 У оквиру 65. Змајевих дечјих игара, Новосадски дечји културни центар био је 9.јуна организатор и домаћин две радионице под називом „Невенова даштања или упознајете Невенову андроид апликацију“. Радионице су осмислили и реализовали Јелена Допуђ, уредница часописа „Невен“ и креатор пројекта „Невенова апликација“ и Младен Марковић, аутор енигматике у „Невену“ и интерактивног садржаја апликације. Учествовале су две групе деце основношколског узраста. Прва радионица била је намењена ученицима трећег разреда, док су другу групу чинили ученици шестог разреда. У оба наврата представљен је исти садржај, али прилагођен узрастима, односно усклађен са традиционалном поделом дашталица Јована Јовановића Змаја на оне“за мању децу“ и „за одраслије“.   

У првом делу програма деца су се подсетила Чика Јовиног лика и дела и упознала се са енигматским прилозима који су објављивани у „Невену“ од 1880. до 1908. године. Водитељ радионица припремио је презентацију са одабраним „даштањима“, те су учесници први пут били у прилици да решавају загонетке из 19. века,  попут питалица, мењаљки, ребуса и анаграма. Такође, приказане су најраније форме „Невенових“ испуњаљки, магичних ликова и укрштених речи. Посебна пажња посвећена је загонеткама у стиху које представљају најјаснију спону између Чика Јовиног књижевног и енигматског рада.  

Други део програма почео је тражењем паралела између некадашњих дашталица и савремене енигматике за децу, потом су учесницима подељена штампана издања „Невена“ и „Малог Невена“, а на крају су се упознали са игрицама у андроид апликацији „Невен“. Опробали су се у квизу, стиховним анаграмима, асоцијацијама, укрштеним речима и свим осталим формама које су увек доступне корисницима апликације.

Учесници су на крају добили и специјална признања „најодважнијима на пловидби Панонским морем“, које им је доделио Међународни центар књижевности за децу „Змајеве дечје игре“.