МАЛИ И ВЕЛИКИ ПРОЖДРЉИВЦИ

Сигурно сте чули изреку „свињо једна“ која се упућује особи, што није културно, за коју се жели рећи да брља док једе, тачније једе све и свашта, без реда и мере. Али, ваља знати да свиња има мали стомак и да у њега не може стати ни део хране коју човек може ставити у себе. Неки људи једу стакло и метал, што свињама никада не би пало на памет.

Слично човеку, стомак од „челика“ има лешина који једе чак и труло месо, а често се толико преједу да не могу чак ни да узлете. У Аустралији живи један такав прождрљивац, познатији под називом тасманијски ђаво. То је стрвинар који поједе целог коња за три дана и увећа 40 % своју тежину за пола сата.  То је исто као кад бисте ви појели 216 хамбургера. Велики халапљивци су и слепи мишеви. За њих је неколико капи крви исто када би човек попио 70 литара воде. Жабе увек имају „гладне очи“, веће него што им је стомак. Једна која се зове великоуста, трпа у себе храну док буквално не пукне. Често се може видети како гута припаднике исте врсте и величине као што је и сама.

Животиња која стално мора да се храни је колибри. Ове мајушне птице сагоре 14.000 калорија за два сата, док човек сагори свега 2500, јер машу крилима 200 пута у секунди, а срце им куца 1.200 пута у минуту док лете од цвета на цвет. Зато сваких 10 минута морају да једу.

Прождрљивац који је 100.000.000 пута тежи од колибрија је кит. Он на дан поједе 40 милиона рачића , што је око милион калорија на дан. Као кад би човек појео 2.100 хамбургера.

Ипак, веровали или не, највећи прождрљивац је гусеница свилене бубе. Оне се хране дудовим лишћем  и у њиховим стомацима за час нестану хектари лишћа. То је зато што свилена буба за кратко време мора да пређе животни циклус од ларве до одраслог инсекта способног за репродукцију и обнављање живота.

Драги наши Невеновци, размислите добро којој групи прождрљиваца према „природном“ хороскопу припадате. Колико калорија дневно трошите у односу на колибрија и тасманијског ђавола,  и на који начин све то претворити у број хамбургера?!

Не будите лењи, и писањем се калорије  троше. Утрошите неколико  својих драгоцених калорија на мејл који ћете нам послати на адресу: neven@nsdkc.rs

Ваша Невена