МАЛИ ЕКСПЕРИМЕНТИ СА ВОДОМ

Имате ли знатижељног малишана? Водећи се тиме да свако од нас боље учи из властитог искуства него читањем сувопарног текста и чињеница, доносим вам неколико једноставних експеримената с водом које можете испробати са својом децом. Вода је увек занимљива појава, било да се ради о брчкању у базенчићу, или истраживању неких њених својстава као што је лед. Али,знате ли да људско тело чини 70% воде?

Првим експериментом проверите да ли ће се лед отопити и вода почети преливати.

Сигурно мислите да ће се коцка леда, која плута на врху ваше пуне чаше, на крају растопити и да ће се вода прелити са стране. Али, да ли је то оно што се догађа? Експериментишите и сазнајте!

Потребно:

•           Чиста чаша

•           Топла вода

•           Коцкица леда

Упутство:

1.         Напуните чашу до врха топлом водом

2.         Нежно ставите коцкицу леда у чашу, пазите да не затресете сто или да не полијете воду преко ивице чаше

3.         Посматрајте пажљиво ниво воде. Како се коцка леда топи, шта се догађа?

Иако се коцкица леда растопила, вода се не прелива. Зашто? Кад се вода заледи, она се шири и заузима више простора него што то ради док је у текућем стању (то је разлог зашто неке цеви испуњене водом почну да пуцају кад се вода замрзне).

Вода из леда заузима мање простора него у самом леду. Како се коцка леда топи, ниво воде остаје отприлике исти.

Другим експериментом откријте која су својства леда.

Потребно: две пластичне прозирне флаше од пола литра с чеповима (без етикете)  и вода.

Упутство:

Флаше треба напунити до врха и добро их зачепити. Једну оставити на собној температури, а другу ставити на неколико сати у замрзивач. Вода у флаши која је била у замрзивачу заледила се, а флаша се надувала. Лед заузима више места од воде, тј. лед има већу запремину од воде – зато лед деформише боцу. Флаше можемо уронити и у кадицу са пуно воде. Флаша с водом ће потонути, а она с ледом ће плутати. Лед плута на води јер има мању густину од воде.

За трећи експеримент су вам потребни:

•           Лед

•           Со

•           Шећер

•           Вода

Можете пробати и са осталим средствима: јабуково сирће, сода бикарбона, топла вода

или бибер.

Упутство:

1.         Узмите четири коцкице леда и поређајте једну поред друге

2.         Узмите со и ставите на једну коцкицу леда

3.         На другу коцкицу ставите шећер

4.         На трећу коцкицу леда ставите воду

5.         Четврту коцкицу леда оставите саму

Записујте промене стања леда.

Објашњење:

Вода се претвара у лед на температури од 0 степени Целзијуса и то се зове тачка мржњења воде. У овом експерименту се најбрже отопио лед на који смо ставили со.

Додавањем соли на лед (воду), смањује се мржњење саме воде.  Ако је већа концентрација соли у води, тада је укупна тачка мржњења нижа од 0 степени Целзијуса. Лед који је топила со стварао је неравнине на самом леду. Занимљиво за видети. Управо зато се зими, кад је поледица,  по путу посипа со. Шећер је имао сличан ефекат на леду, али знатно спорију реакцију. Најспорије се топио лед који смо оставили без ичега.

Максуда Муратовић

илустрација: Маша Павловић