Креативност код девојчица – нега талента и креативности

Креативност нас надахњује и подстиће на идеје, помаже нам да неке изазове решимо на одређени начин и усмерава нас ка иновацијама. Одраслима је лакше да свесно користе (и вежбају) своју креативност, али – да ли одрасла особа може бити креативна ако се током одраствања није подстицала ова вештина?

Шта је креативност?

Иако је често заступљено мишљење да је креативност особина са којом је неко рођен – да ли је то баш тако? Или је креативност нешто на чему се ради од малих ногу?

Креативност се дефинише као ментални процес који доводи до стварања идеја или проналаска иновативних решења за проблеме или изазовне ситуације. Креативни израз често је присутан у некој од уметничких форми, било да је реч о писању, цртању, вајању, сликању или некој другој активности где се ствара нешто ново.

Креативност код деце

Неки од нас имају природну склоност ка креативном размишљању, па се уз него са развија и креативност. Све више је присутна идеја о важности подстицања креативности код деце.

С обзиром да креативност игра важну улогу у когнитивном развоју детета (нарочито током раног детињства), како деца расту важно је да препознамо и негујемо њихову креативност јер се тако помаже у развоју њихових склоности и талената. Ово можда не звучи тако изазовно као што у пракси јесте, због тога што се креативност може изразити на најразличитије начине. Међутим – постоје знаци које ћете на једноставан начин уочити код деце.

Радозналост, склоност ка истраживању и решавању проблема, машта, оригиналност, прилагодљивост, посвећеност – ово су неке од особина које су често предуслов за развијање вишег степена креативности. Креативност је погодно тло за неговање талената, али без бриге – пажљивим посматрањем детета и запажањем шта је то што га интересује, доћи ћете до одговора.

Креативност код девојчица може бити испољена кроз цртање разних одевних комбинација или облачење лутака. У конкретном примеру, да ли је интересовање за моду проистекло из тренутне радозналости или је у питању таленат који је ту да буде уочен и да се на њему ради? То ћете знати временом.

Одраставање је период истраживања, радозналости и испољавања оригиналности у многим формама, па је тако родитељска свакодневна присутност важна како би се дечија интересовања увек имала у виду.

Шта доприноси развоју креативности?

На развој креативности код девојчица велики утицај има и креативно окружење. Дечија соба је најсигурније место у детињству сваке девојчице. Ту се дружи са другарима, игра, то је место где се раде домаћи задаци… Дечија соба би требало да подстиче на креативност због креативног уређења, које не мора од родитеља да изискује никаква специјална улагања – довољно је само пар креативних и практичних детаља.

У тексту под називом Како уредити дечију собу https://darotekakeno.rs/kako-urediti-deciju-sobu/– направите простор из снова за вашег малишана верујемо да ћете пронаћи доста инспирације.

Како бисмо Вас инспирисали на које све начине можете уклопити декорацију у дечију собу, издвајамо пар уникатних поклона за девојчице, а и верујемо да су то предмети који ће сигурно постати врло драге успомене.

Кутија са подацима рођења и мотивима по Вашој жељи је оригиналан поклон који ће бити чувар свих, за девојчицу, важних ствари – од дневника, разних успомена и других драгих детаља.

Персонализовани рам за слике са именом и подацима са рођења девојчице увек ће сећати на радостан тренутак њеног рођења и биће јединствен и посебан декор ентеријеру. Овде ће место наћи сви најсрећнији тренуци за другарима и породицом.

Ако је девојчица активна на спортским или школским такмичењима, на уоћљиво место у собу поставите носач за медаље, јер ће то бити место где ће поносно стајати све освојене медаље.

За неговање љубави и талента према цртању, персонализовани сет за бојење са именом и мотивима по жељи биће додатна инспирација за стварање нових уметничких дела.

Леп додатак дечијој соби који је у исто време и практичан и врло декоративан јесте и зидни сат.

Како креативни детаљи у окружењу могу да утичу на развој креативности?

Створити окружење у ком се налазе нетипичне и другачије ствари важи за само један од начина на који се подстиће креативност и развијају таленти. Ако се деца окруже предметима који нису стандардне форме и облика, тада им се даје прилика да науче да не постоји само једно исправно решење. Подстиче се истраживање, а видици се отварају за неке нове идеје.

Захваљујући нестандардним формама и облицима, на субтилан начин утичете на развој креативног размишљања код свог детета. Све предложене и многе друге занимљиве и декоративне предмете, који у потпуности могу бити персонализовани по Вашој жељи, потражите на сајту даротека Кено. https://darotekakeno.rs/

Нека поклони за девојчице https://darotekakeno.rs/proizvodi/pokloni-za-devojcice/ буду посебни и несвакидашњи.

Када угледате озарена лица, знаћете да нисте погрешили!