КОНКУРС ЗА АФОРИЗМЕ ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ

Новосадски дечији културни центар и лист за децу “Невен“ расписују други Конкурс за афоризме о деци и младима (породици, родбини, школи, другарима, путовањима, књигама, слободном времену, спорту, кућним љубимцима, храни), као и о осталим темама које се односе на образовање, васпитање, игру и одрастање.

Афоризми су кратка књижевна форма (најчешће од једне до три реченице) у којој се мудре мисли, искуства или запажања саопштавају на духовит и необичан начин. Афоризам нам у првом делу нешто наговести, али се у наставку и на његовом крају дешава другачије или потпуно супротно од очекиваног, као у афоризмима Душана Радовића: „Ја сам баксуз, увек одговорим тачно, али на погрешно питање“; „Од нас се тражи да знамо, а нико не пита како“ или „Да се ја питам, никад не бих одговарала.“ Ова књижевна врста може представљати и поуку, савет или савремену пословицу, као што су, на пример, афоризми Јована Јовановића Змаја: „Три пута рано устани и свом животу си додао један нови дан“; „Ко свакоме верује, заслужује да буде преварен.“ и „Много штошта није завршено само зато што није ни почело“.

Право учешћа на Конкурсу имају ученици основних школа са територије Републике Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине, као и школа на српском језику у региону и дијаспори.

Потребно је послати до двадесет афоризама, потписаних именом и презименом, уз навођење разреда и одељења, назива школе, места у којем се налази школа, као и личних података аутора: адресе, контакт телефона и адресе електронске поште.

Афоризме треба послати до 01.10. 2023. на адресу: neven.aforizmi@gmail.com

Жири, који чине књижевник Александар Чотрић, уредница „Невена“Јелена Допуђ и књижевник Бојан Љубеновић, изабраће најбоље афоризме чији ће аутори бити награђени.

Одлука жирија биће објављена до 15.10.2023.

Уручење награда биће обављено до краја године.