Кишкунхалаш

Романтични градић Кишкунхалаш, некад Халаш, смештен је у јужном делу Мађарске и близу је границе са Србијом.  Од Будимпеште је удаљен око 130 километара јужно, а у центру је и наше велике Панонске низије. Мада има само тридесетак хиљада становника, овај град је познат по старој техници израде чипке, која је данас изложена у њиховом јединственом музеју –  Музеју чипке. Термални базени, школе и традиција везења такође су симболи овог места.

Током 18. и 19. века у Халашу су живеле поједине трговачке православне породице попут Дамјановића, Димитријевића, Трандафила, Јовановића и Грека, који су били православни Срби и Грци (Цинцари). Најзначајнија је била породица Јовановић – Јоану – Јанош која је упамћена као велики добротвор обе православне цркве у Сегедину.

На старом реформаторском гробљу у Кишкунхалашу, где је била и једна парцела за православне,  до данас су остала три мермерна споменика те породице. Наше културно-историјске везе са Кишкунхалашом продубљује и то што је чувени песник Чика Јова Змај у том градићу похађао гимназију. 

Бојана Голубовић Николић

илустрација: Нада Серафимовић